Column | Europese verkiezingen

04 juni 2024
Column burgemeester

Overkomt u dat ook wel eens? Mijn telefoon was leeg, maar ik had mijn oplader thuis laten liggen. Niets aan de hand, dacht ik. Ik leen gewoon een lader van een collega. Maar helaas: de collega had net een ander type telefoon en de lader paste niet op de mijne. Dit is vele jaren een grote ergernis: al die verschillende soorten opladers, die je ook ongevraagd krijgt bij alle apparaten die je koopt.

Ik heb thuis inmiddels een kleine verhuisdoos vol met van die ongevraagde snoertjes: veel elektronisch afval, waar veel milieuonvriendelijke grondstoffen in zitten.

Vanaf volgend jaar is dit probleem voorbij. De Europese Unie (EU) heeft de regel ingevoerd dat alle apparaten opgeladen kunnen worden met een USB C-lader. Dat scheelt veel elektronisch afval, geld én een hoop ergernis. 

Die Europese Unie lijkt vaak heel ver weg. Maar we hebben in ons dagelijks leven toch heel veel met de besluiten van het Europees Parlement te maken. Het besluit over de USB C-laders is daar maar één voorbeeld van.

Donderdag 6 juni mogen we weer naar de stembus, dit keer voor het Europees Parlement. Natuurlijk ga ik stemmen, want ik vind deze verkiezingen net zo belangrijk als onze nationale verkiezingen. En ik hoop dat velen van u daar net zo over denken, want ‘Brussel’ is echt dichterbij dan het soms lijkt.

Ook nu zijn er weer veel jongeren die voor de eerste keer gaan stemmen. Ik nodig jullie van harte uit om te gaan stemmen bij het stembureau van het ROCVA, MBO College Airport, aan de Opaallaan 25 in Hoofddorp. Ik ben daar tussen 11.45 en 12.30 uur om met jullie in gesprek te gaan over de verkiezingen. Zie ik jullie daar?