Column | Duurzame dinsdag

06 september 2022
Column burgemeester

We hebben een fantastische zomer achter de rug: zondag 4 september was het volgens de officiële tellingen de honderdste warme dag van het jaar. Iets wat volgens de klimatologen steeds vaker zal gebeuren in Nederland. Gisteravond eindigde een – alweer - warme dag in een flinke regenbui. En regen is wat we hier hard nodig hebben, want 2022 staat inmiddels in de top 5 van de meest droge jaren in Nederland.

‘Heerlijk toch!’ zie ik u denken. En dat is het ook, zeker als je op vakantie gaat in eigen land. Maar het is ook een teken aan de wand: het klimaat verandert. Daarom wordt vandaag voor de 24e keer de Duurzame Dinsdag georganiseerd, de dag waarop groene en duurzame ideeën en initiatieven uit de samenleving onder de aandacht worden gebracht in Den Haag.  

Overal om me heen zie ik dat we al veel doen om het klimaat te helpen. Groene tuinen bijvoorbeeld, in plaats van alleen maar tegels: goed voor de insecten en vogels én het opvangen van regenwater. Maar ook met plantjes in de vensterbank of op het balkon zijn bijvoorbeeld de bijen al geholpen. Wat vaker op de fiets, zelf een boodschappentasje meenemen, wat minder lang douchen, zo min mogelijk producten in plastic verpakkingen kopen en ledlampen gebruiken: het zijn allemaal zaken die het klimaat helpen.  

Het besparen van water en energie is niet alleen in het belang van het klimaat, maar dat hoef ik u waarschijnlijk niet te vertellen. We worden allemaal geconfronteerd met de almaar stijgende energieprijzen. Haarlemmermeer helpt daarom inwoners met een laag inkomen met een financiële tegemoetkoming. En ik hoop dat we elkaar op deze Duurzame Dinsdag kunnen helpen met praktische en nuttige tips om thuis energie te besparen.