Column | Droog

09 augustus 2022
Column burgemeester

Ergens is nog het beeld van Nederland als het kille en natte kikkerlandje. Met name de ouderen onder ons herinneren zich vast nog wel verregende kampeervakanties in eigen land. Net in die week dat je met de kinderen in een tentje of tentjes op een camping in Drenthe of op de Veluwe stond, regende het pijpenstelen en leek het nooit meer te stoppen.

Dat is nu wel anders. Want hoewel velen dat beeld – koud en nat – nog steeds hebben, is het steeds vaker warm en steeds langer droog. De foto’s in de kranten spreken boekdelen: minder water in de rivieren en sloten, schade aan boerengewassen. Gelukkig kunnen onze tuinplanten best wat hebben. Een goede tuinier weet: planten gaan eerder dood aan te veel dan aan te weinig water. Minder water en minder vaak de planten water geven kan dan ook geen kwaad.

Zon, droog, lange zwoele zomeravonden: het is ideaal barbecue weer. Gezellig met familie, buren, vrienden: in de tuin of in het park. Ik hoef u natuurlijk niet te vertellen dat u voorzichtig moet zijn met vuur en vonken. Met dit weer en deze droogte is er echt maar heel weinig nodig om een flinke brand te veroorzaken. Dat geldt natuurlijk ook als u op een (dag-)camping een maaltijd klaarmaakt op een campinggasstelletje. Meer informatie over veilig barbecueën (en kamperen) vindt u op de website van de brandweer: https://www.brandweer.nl/onderwerpen/barbecueen/externe-link-icoon

Gaat u een dezer dagen barbecueën, kamperen, of gewoon met vrienden chillen in het park? Ik wens iedereen heel veel gezelligheid en lekker eten!