Column | Crimineel

27 februari 2024
Column burgemeester

Regelmatig staat er in de krant dat ergens een drugslaboratorium is opgerold. Of dat men ergens in het buitengebied drugsafval vindt. Of dat er brand is uitgebroken in een pand waar een illegale wietplantage zit. Dat is niet iets wat alleen maar ‘ergens anders’ gebeurt. Ook hier, in ons eigen Haarlemmermeer, hebben we hiermee te maken.

Samen met partners als de politie, douane, arbeidsinspectie, de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en Liander, houden we regelmatig controles op de bedrijventerreinen in onze de gemeente. Bij de meeste bedrijven is niets aan de hand. Maar toch komen we ook regelmatig zaken tegen die niet deugen. Grote aantallen pillen, grondstoffen voor drugs, afgetapte stroom en handel in gestolen onderdelen. En kortgeleden kon er na een brandmelding een drugslaboratorium ontmanteld worden.

De criminelen die zich met deze zaken bezighouden, zijn gewetenloos en nietsontziend. Ze zetten mensen onder druk om de andere kant op te kijken, intimideren, bedreigen en deinzen niet terug voor mishandeling. Ze vergiftigen de grond en het grondwater met hun drugsafval. Maar bovenal brengen ze onschuldige mensen in gevaar.

Onze gemeente is uitgestrekt en heeft veel buitengebied. Daar houden deze criminelen van, want daar wanen ze zich ongezien. Maar ze beginnen net zo goed een drugslab in een woonwijk met kleine kinderen.

Ik kan het daarom niet vaak genoeg herhalen: ziet of ruikt u iets vreemd in uw buurt? Of wil iemand uw loods of schuur huren en twijfelt u of dat wel een bonafide huurder is? Meld dat dan bij de politie via politie.nlexterne-link-icoon of telefonisch 0900 8844 of bij Meld Misdaad Anoniemexterne-link-icoon of telefonisch 0800 7000.