Burgemeester Marianne Schuurmans

Column | Burgernet

21 februari 2023
Column burgemeester

Kent u het gevoel van angst en hulpeloosheid als een kind wordt vermist? Of als een demente vader of moeder is verdwaald en u niet weet waar u moet zoeken?

Zelfs als dat je nog nooit is overkomen, dan nog kan iedereen zich dat gevoel voorstellen. En wat is het dan fijn dat we middelen als Burgernet kunnen inzetten. Via Burgernet kan de politie een enorm netwerk oproepen om uit te kijken naar bijvoorbeeld een vermist persoon. Maar de politie gebruikt Burgernet ook als er sprake is van misdrijven als inbraak, beroving, een overval of als iemand na een aanrijding is doorgereden.

Vorige week nog riep de politie via Burgernet met succes op om in Hoofddorp uit te kijken naar twee verdachte personen. Ook een vermist meisje uit Nieuw-Vennep werd na een oproep in goede gezondheid aangetroffen. Mede dankzij Burgernet dragen we zo allemaal bij aan een veilige én saamhorige samenleving.

Daar ben ik als burgemeester uiteraard heel blij mee. Maar ik schrijf dit ook omdat ik u wil vragen om de Burgernet-app op uw telefoon te zetten. Want vanaf september 2023 stopt Burgernet met het sturen van smsjes en spraakberichten. Alle meldingen gaan dan via de app. En als u nog niet aangesloten was bij Burgernet, dan is dit natuurlijk hét moment om dat alsnog te doen.

Bent u nog niet overtuigd van het nut van Burgernet? Maar liefst 80 procent van de tips die tot resultaat leiden - de vermiste persoon wordt teruggevonden, een inbreker wordt opgepakt - komen via Burgernet. Daarom heb ik de app al op mijn telefoon. En ik hoop dat u hetzelfde doet. 

Ga naar Burgernet om de app te downloadenexterne-link-icoon