Column | Buren

28 mei 2024
Column burgemeester

Beter een goede buur dan een verre vriend. Zoals zoveel gezegden is dit -ik gooi er nog maar een gezegde tegenaan- een waarheid als een koe. Met alle communicatiemogelijkheden van tegenwoordig zijn verre vrienden niet zo ver meer. Maar met een goede buur deel je het lief en leed in jouw straat. Dat lijkt soms niet zo belangrijk, maar dat is het wel.

Want wie doet een boodschapje voor je, als je ziek bent, of slecht ter been? Wie houdt een oogje in het zeil als je met vakantie bent? Dat is vaak toch die goede buur… die overigens niet altijd pal naast je hoeft te wonen. Buurten, wijken, dorpen en kernen: de samenleving wordt gemaakt door ‘goede buren’. Daarvoor hoef je niet de deur bij elkaar plat te lopen. Ik heb het zelf bijvoorbeeld veel te druk om mijn buren te ontmoeten. Maar dat je er voor elkaar bent als het er toe doet: dát is belangrijk.  

Goede buren, of buurtbewoners, dat zijn die mensen die samen de handen uit de mouwen steken en de buurt gezellig maken. Die samen buurttuintjes aanleggen rond bomen, die een buurtbarbecue organiseren, die een handje meehelpen bij een zware klus. Dat zijn die kleine dingen die zorgen voor sociale veiligheid en fijn wonen.

En dat mag best weleens gevierd worden. Ik vind dat een ‘goede buur’ dan ook een eigen dag verdient, net zoiets als moeder- en vaderdag. En gelukkig is er ook zo’n dag: op vrijdag 31 mei is de Europese Dag van de Buren. Want een (verre) vriend is heel belangrijk, maar een (goede) buur is dichterbij. Ik wens u op vrijdag veel gezellige buurtborrels en -barbecues.