Column | Branden

27 juni 2023
Column burgemeester

Het zomerseizoen is nu echt aangebroken. Zowel op de kalender als buiten, met heerlijke temperaturen. We hebben de langste dag achter de rug, maar we kunnen nog zeker twee maanden genieten van lange, lome avonden. En als ik ’s avonds nog even naar buiten ga, dan ruik ik overal de barbecues.

Ik zie ook overal de mooiste wilde bloemen. Vlak bij het tijdelijke gemeentekantoor, aan de Taurusavenue in Hoofddorp, ligt een prachtige openbare tuin, maar ook een nog braakliggend stuk grond met een overvloed aan onder andere korenbloemen, slangenkruid en mierikswortel. Als u toch een paspoort of rijbewijs komt ophalen, moet u daar eigenlijk even een wandeling maken. Je waant je in een andere wereld.

Wat ik tegenwoordig ook veel zie, is dat men onkruid in de tuin of tussen de stoeptegels wegbrandt. Dat gaat heel snel en handig. Maar de brandweer in onze regio vertelde dat de brandweerlieden de afgelopen weken vaak uitrukten om brand als gevolg van dat onkruid wegbranden te blussen. Zo stak iemand per ongeluk de schutting van de buren in brand. Ook de isolatie in spouwmuren vat makkelijk vlam als je onkruid bij de gevel wegbrandt. De gevolgen zijn dan niet te overzien: onkruid weggebrand, maar ook je huis…  

En dan nog dit: vorige week vertelde ik in mijn column dat de veteranen in Haarlemmermeer iedere derde vrijdag van de maand bij elkaar komen bij het Witte Anjerparkje. Dat is echter niet juist: de veteranen komen iedere derde vrijdag van de maand samen in het clubhuis van Rugby Club Haarlemmermeer Hawks, aan het Kleilandpad 25 in Nieuw-Vennep.