Column | Bedankt

20 december 2022
Column burgemeester

Afgelopen vrijdag was ik bij het ondernemersgala van Haarlemmermeer. Een jaarlijkse traditie, die dit jaar voor het eerst sinds twee jaar weer kon plaatsvinden. Ik zag veel blije gezichten en dat deed me goed.

Haarlemmermeer is ontstaan door pioniers. Leeghwater en Cruquius stelden respectievelijk 200 en 100 jaar voor de drooglegging al voor om het Haarlemmermeer, het Spieringermeer en het Leidsemeer in te polderen. En toen dat in 1852 eindelijk een feit was, wilden de omliggende gemeenten het drooggelegde land niet hebben. 

En dus werd het drooggelegde Haarlemmermeer de gemeente Haarlemmermeer. Een gemeente die zó arm was, dat de omliggende gemeenten financieel bijdroegen aan de burgemeestersketen. Dat is nog steeds te zien: onze keten bevat de wapens van alle omliggende gemeenten. 

Ondernemers hebben altijd een belangrijk rol gehad in de groei en de welvaart van Haarlemmermeer. De pionierende boeren die hiernaartoe kwamen, lieten alles achter en bouwden hier een nieuw bestaan op. En langzamerhand ging het economisch beter.

Haarlemmermeer behoort inmiddels tot de beste economische regio’s in Europa. Naast de lokale pioniers hebben ook veel internationale concerns hier hun plek gevonden. De afgelopen jaren hebben onze ondernemers harde klappen gehad, als gevolg van de coronamaatregelen. Maar onze lokale ondernemers hebben in die moeilijke tijd ook laten zien dat ze er zijn voor de samenleving. 

Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid. Maar onze lokale ondernemers, ons MKB zorgt voor veel meer. Zij dragen bij aan levendige wijken en kernen en aan de vele activiteiten die hier worden georganiseerd, door midden in de samenleving te staan en door zich verantwoordelijk te voelen voor ónze samenleving. 

En daar bedank ik alle ondernemers van harte voor.