Column | Anderen helpen

02 augustus 2022
Column burgemeester

Vrijwilligers. Ze zijn de kurk waarop onze samenleving drijft. Wij hebben in Nederland veel mensen die zich onbaatzuchtig inzetten voor anderen. Het zijn die vrijwilligers die zorgen voor de kantinediensten bij de sportclub. Zij die af en toe een rondje lopen met iemand op leeftijd. En zij die vluchtelingen opvangen. Dat is hartverwarmend om te zien. Zo was ik vorige week bij de Stichting Holland Oekraïne. Zij zitten aan de Rijnlanderweg in Nieuw-Vennep en zamelen hulpgoederen in voor het door oorlog geteisterde land.

Deze stichting werkt al 29 jaar voor Oekraïne. Maar dit jaar is er, vanwege de oorlog, een tandje bijgeschakeld. Ik stond erbij toen trailer nummer negentien werd geladen met goederen. De stichting werkt nauw samen met de ambassade van Oekraïne, die het beste weet wat er in bepaalde gebieden nodig is. De ene keer is er een grote behoefte aan dekens, kleding of speelgoed. De andere keer is er vooral veel vraag naar medicijnen en medische apparatuur. 

Er werken zo’n veertig vrijwilligers. Sommigen lopen al tegen de tachtig, maar hebben nog dezelfde inzet als toen ze nog jong waren. Het is een groep die de noodzaak voelt iets te doen. Ze kijken naar de vreselijke oorlogsbeelden op televisie en zappen niet weg, maar steken de handen uit de mouwen. 

Het is geen opoffering. Ze doen dit met liefde, met enthousiasme en vinden het simpelweg ook leuk om met een groep mensen iets te doen voor anderen die het moeilijk hebben en onze steun nodig hebben. Ik heb daar diep respect voor en hoop dat meer mensen dit doen. Het maakt je namelijk blij als je anderen helpt. Wil jij ook helpen? Doneren kan via https://www.holland-oekraine.nl/wat-kunt-u-doen/externe-link-icoon