Column | Alcohol en verkeer

26 juli 2022
Column burgemeester

Ach, het waren maar drie wijntjes. Dat moet je dan tegen je man of je vrouw zeggen als je een ongeluk hebt veroorzaakt. Of tegen de moeder van een kind dat je net hebt aangereden. Ik zet dit wat steviger aan. Want jullie herkennen dit wel. Je staat bij de tennisvereniging of een restaurant en de glazen gaan vrolijk rond. Nog eentje dan. En dan ga ik naar huis. In je gedachten maak je de afweging: neem ik een taxi of pak ik gewoon de auto? En daarmee het risico.

Helaas zijn er te veel mensen die dat risico nemen. Die denken ‘ach, dat lukt nog wel’. Maar je moet goed bedenken dat je vermogen om afstanden in te schatten vermindert. Ook je reactiesnelheid wordt minder. Als je twee glazen alcohol op hebt, rem je ongeveer een halve seconde later. Als je tachtig kilometer per uur rijdt, is de remweg ongeveer elf meter langer.  

Het aantal mensen dat beboet is vanwege rijden onder invloed stijgt flink. Ik verwacht dat we dat dit jaar ook weer zien. Gemiddeld komen er elk jaar 75 tot 140 mensen om in het verkeer door ongelukken waarbij alcohol een rol speelde. Dat zijn de slachtoffers. Als we de bestuurders daarbij optellen, kom je op een veel groter getal.  

Alcohol is een grote vijand in het verkeer. Maar drugs en lachgas zijn ook flink in opmars. Vooral jongeren denken dat ze wel kunnen rijden als ze een ballonnetje lachgas hebben opgezogen. Ook zij denken ‘ach, het gaat wel’. Maar hoe klein voel je je als je bij een ziekenhuisbed staat, omdat jij iemand hebt aangereden? Niet alleen hun leven is kapot, ook dat van jou.