Column | Aardbeving

12 september 2023
Column burgemeester

Vrijdagavond 8 september werd Marokko getroffen door de zwaarste aardbeving ooit in het land. Hele dorpen in de regio Marrakech zijn weggevaagd, zeker 300.000 mensen zijn getroffen. Het aantal doden is inmiddels gestegen tot bijna 3.000. De wanhoop, het verlies en het verdriet zijn onmenselijk groot.

Mijn hart gaat uit naar al die mensen in het getroffen gebied, maar ook naar onze Marokkaanse inwoners. Niet weten hoe het met je geliefden in Marokko is, er niet naartoe kunnen, iedere dag in angst leven voor wat de volgende dag gaat brengen: dat is hartbrekend.

Maar net zoals tijdens de aardbeving in Turkije en Syrië, zie ik ook nu een enorme gemeenschapszin. Overal worden acties gestart om de mensen in Marokko te helpen. Er worden spullen en geld ingezameld, mensen staan klaar om naar het getroffen gebied te gaan en daar te helpen. Het Rode Kruis heeft inmiddels al ruim een miljoen euro opgehaald (giro 6868), het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 5 miljoen euro gedoneerd. Dat geld gaat naar de Rode Halve Maan, het Marokkaanse Rode Kruis.  

Lieve mensen van onze Marokkaanse gemeenschap, ik kom u zo snel mogelijk bezoeken, om met u te praten en om u een hart onder de riem te steken.

Om ons medeleven en respect voor de getroffenen in Marokko en de Marokkaanse gemeenschap in Haarlemmermeer te tonen, hangt bij ons gemeentekantoor de Marokkaanse vlag de komende dagen halfstok.