Aanplakbiljet sluiting Drugspand

Burgemeester Schuurmans sluit pand voor zes maanden

19 mei 2023
Persberichten

Burgemeester Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer heeft een pand aan de Pesetaweg in Nieuw-Vennep voor zes maanden gesloten, nadat de politie er onlangs een grote hoeveelheid hard- en softdrugs aantrof, alsmede grondstoffen voor het vervaardigen van harddrugs.

De politie kreeg in september afgelopen jaar via Interpol het verzoek een vrachtwagen met Litouws kenteken te observeren die vanuit Italië op weg was naar Nederland. Het vermoeden was dat de lading van de vrachtwagen bestond uit een grondstof (PMK-glycidezuur) die gebruikt wordt om PMK (essentiële grondstof van MDMA, het werkzame deel van XTC) mee te maken. De lading kwam via een pand in Hillegom terecht bij een bedrijfspand aan de Pesetaweg in Nieuw-Vennep. Het Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) van politie Noord-Holland had de zaak inmiddels overgenomen van Italië en ontdekte dat de lading op 17 november weer terug naar Hillegom werd vervoerd. Daarop werd in samenspraak met de Italiaanse autoriteiten besloten om in te grijpen.

Bevroren vis, hard- en softdrugs

In een pand aan Prins Bernhardstraat in Hillegom werd op 18 november door politie Haaglanden 760 kilo PMK-glycidezuur aangetroffen. Het vervolgonderzoek werd verricht door politie Noord-Holland in samenwerking met andere opsporingsdiensten.Dit onderzoek leidde op 22 februari 2023 tot een inval bij een bedrijf in bevroren visproducten aan de Pesetaweg in Nieuw-Vennep. Hier werd 150 kilo PMK-glycidezuur aangetroffen, bijna 7500 XTC-pillen en een grote hoeveelheid ketamine. De 35-jarige eigenaar uit Purmerend werd ter plaatse aangehouden. Ook twee illegaal in Nederland verblijvende personen met de Chinese nationaliteit werden aangehouden. Terwijl de politie het pand aan de Pesetaweg doorzocht werd vanuit Spanje een pallet afgeleverd. In de zes bakken met witkleurig ijs bleek bijna 35 kilo marihuana verstopt.

Sluiting pand

Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer heeft een last onder bestuursdwang opgelegd en het pand gesloten voor de duur van zes maanden. Schuurmans: “Bij meer dan 5 gram harddrugs sluiten we een pand voor 6 maanden. De hoeveelheden die hier zijn aangetroffen zijn vele malen groter. Dan is er sprake van drugshandel en dat is reden om het pand 6 maanden te sluiten. Ook bij een ander pand in de nabije omgeving is een grote hoeveelheid drugs en grondstoffen aangetroffen. Ik ben voornemens ook dat pand te sluiten.”De hoofdverdachte zit nog vast.

Gevaar voor de omgeving

Het PMK-glycidezuur dat werd aangetroffen wordt gebruikt om PMK (piperonylmethylketon) te maken. Het bezit van deze stof is verboden, omdat deze stof geen legale toepassing kent en enkel gebruikt wordt voor drugsproductie (Wet voorkoming misbruik chemicaliën, Wvmc). Bij de productie van drugs worden verschillende chemische stoffen gebruikt. Deze chemicaliën kunnen gemakkelijk brand veroorzaken en tot explosies leiden. Daarmee vormen de drugslabs een groot gevaar voor de omgeving. Ook in Noord-Holland gingen meerdere panden in vlammen op, nadat drugslabs ontploften.

Heeft u een vermoeden van een drugslab bij u in de buurt? Meld dit dan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000, of bel met de politie via 0900 8844. Wilt u weten hoe u een drugslab kunt herkennen? Kijk dan op: www.nhdrugsalert.nlexterne-link-icoon

Aanplakbiljet sluiting Drugspand

Aanplakbiljet sluiting Drugspand.