Een artist impression van activiteiten in PARK21

Belangrijke stap in ontwikkeling van PARK21

09 juni 2021
Openbare ruimte

Haarlemmermeer is volop in ontwikkeling en tot 2040 groeit het aantal inwoners snel. Dat vraagt om extra ruimte voor het doorbrengen van vrije tijd. Daarom werkt de gemeente Haarlemmermeer aan PARK21. PARK21 is een groeiend park voor iedereen, met ruimte voor sport en ontspanning, landbouw, innovatie, educatie en veel groen. Het park ligt tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep en heeft een grootte van 1.000 hectare.

Om PARK21 verder aan te kunnen leggen is een bestemmingsplan nodig. Ook moeten voor een groot gebied, zoals PARK21, de gevolgen van de ontwikkelingen op het milieu worden onderzocht en beschreven. Dit gebeurt in een milieueffectrapport (MER). Het concept-Milieueffectrapport en voorontwerpbestemmingsplan zijn 8 juni goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders. Beide documenten zijn zes weken in te zien,  van 15 juni tot en met 29 juli 2021. Ook kunnen inwoners hierop reageren. De documenten zijn te vinden op www.park21.infoexterne-link-icoon.  

Een artist impression van activiteiten in PARK21.

Mariëtte Sedee, wethouder grootschalig groen en recreatie:   

We hebben een gebied als PARK21 hard nodig in onze groeiende gemeente. Met het concept-Milieueffectrapport en het voorontwerpbestemmingsplan zetten we een grote stap vooruit in de ontwikkeling van dit gebied. Het was een enorme klus en ik ben heel blij met wat er ligt.   

PARK21 al volop in gebruik

Het eerste deelgebied is al aangelegd. Hier is het sportpark van honk- en softbalclub de 'Hoofddorp Pioniers'. Wandel-, fiets- en ruiterpaden slingeren door het groene gebied. Via deze paden komen mensen bij verschillende onderdelen in het park, zoals speeltuin Kleiland, het bijenpaleis en de biologische moestuin. Iets verderop liggen Klimpark21 en het Electric Motorcross Park. Bij de Parklanden boeren kunnen bezoekers genieten van een boeren paasfeest en het koeiendansen, in de zomer kunnen wandelaars lopen tussen de gewassen en in het najaar is het mogelijk om zelf aardappels te rooien en daar frietjes van te bakken.

Plannen voor recreatieplas, recreatieve routes en evenemententerrein

Er zijn ook plannen voor de andere deelgebieden van PARK21. In het westelijk deel komt het parkhart; een recreatieplas met horeca. Een groene verbinding tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep en de Driemerenweg en de A4 zorgt voor een recreatieve route voor fietsers, ruiters en wandelaars. Op open plekken in het park is ruimte voor sport en spel. In het oostelijk deel komt plek voor een evenemententerrein. Daarnaast komen er verschillende vormen van betaalde recreatie.

Op 30 juni online informatiebijeenkomst over PARK21

Tijdens de online bijeenkomst vertellen Wethouders Mariette Sedee en Fouad Sidali en projectleiders Aafke Kaspers en Jeroen de Pijper over het concept-Milieueffectrapport (MER) en het voorontwerpbestemmingsplan. Zij vertellen hoe mensen hierop kunnen reageren en zij beantwoorden vragen.

Wanneer?

De online bijeenkomst over PARK21 is op woensdag 30 juni van 19.30 tot 20.30 te volgen via de Facebookpagina van PARK21.  Hiervoor is geen Facebookaccount nodig. Mensen met een Facebookaccount kunnen reageren via Facebook en een herinnering instellen zodat zij een melding krijgen als de uitzending begint. Mensen zonder Facebookaccount kunnen tijdens de livestream via WhatsApp een vraag sturen naar het nummer dat in beeld komt. De online bijeenkomst gemist of komt het tijdstip niet uit? Kijk het dan terug via de Facebookpagina van PARK21.