De afvalbakken van IKC Wereldwijs

‘Aanmelden voor plastic inzameling is aanrader’

25 mei 2023
Nieuws

IKC Wereldwijs is sterk gericht op duurzaamheid en het verminderen van afval. De school heeft al goede ervaringen met het kosteloos inzamelen van plastic verpakkingsafval, drankenkartons en glas. Vanaf de start van de regeling vorig jaar doen zij al mee. Conciërge Arjan Huigen: “Het is een goede manier om meer afval te scheiden en grondstoffen te hergebruiken.” Tot en met 31 mei kunnen bedrijven, scholen, winkels en verenigingen zich aanmelden voor deze regeling.

Verantwoordelijk

Het Afvalfonds is sinds dit jaar als producent van verpakkingen verantwoordelijk voor het afval van hun producten. Daarom zamelen zij plastic, drinkpakken en glas in. Vorig jaar stond de aanmeldmogelijkheid ook al open en meldde conciërge Arjan Huigen IKC Wereldwijs aan. Alle achttien scholen van Meer Primair zijn bij de regeling aangesloten.

Resultaten

De resultaten van het gescheiden inzamelen zijn bij IKC Wereldwijs duidelijk zichtbaar. Door het apart ingezamelde plastic is het restafval flink afgenomen. In de klassen staat er een aparte bak voor plastic klaar. Elke maandag haalt Meerlanden een volle container met plastic op. En ook bij andere scholen van Meer Primair kan het plastic wekelijks buiten worden gezet. Door het gescheiden inzamelen van afval wordt meer materiaal hergebruikt en minder afval verbrand. Dit vermindert de belasting van het milieu.

Milieu

Naast het inzamelen van plastic, besteedt IKC Wereldwijs ook aandacht aan gezondheid en milieu. De school is een ‘gezonde school’ en stimuleert het drinken van water en het vermijden van frisdrank. Sinds vorig jaar is er op school een watertappunt waar de leerlingen hun bidon kunnen vullen. Dit stimuleert hen gezond te blijven. Ook wordt minder gebruik gemaakt van wegwerpverpakkingen.

In het nieuwe schooljaar wil de school gezonde lunches voor leerlingen in herbruikbare bakjes aanbieden. De bakjes waarin de lunch zit, worden aan het einde van de dag door het bedrijf dat de lunches levert, opgehaald om te wassen en te vullen voor de volgende dag. Op deze manier wordt minder afval geproduceerd. Dit draagt bij aan een duurzamere wereld.

Aanmelden

Bedrijven, scholen, winkels en verenigingen kunnen zich nog tot en met 31 mei aanmelden voor het kosteloos inzamelen van hun plastic verpakkingsafval, drankenkartons en glas. Het is een eenvoudige manier om bij te dragen aan een beter milieu en hergebruik van grondstoffen. Het gescheiden inzamelen van afval en het verminderen van wegwerpverpakkingen zijn belangrijke stappen in de richting van een duurzame toekomst.

Voorkomen van afval

Nog beter dan afval scheiden is natuurlijk het voorkomen van afval. Goede tips voor het voorkomen van afval staan op deze website www.minderwegwerpplastic.nlexterne-link-icoon

Minder wegwerpproducten

Met ingang van 2024 gaat er veel veranderen voor iedereen die gebruikt maakt van wegwerpproductenexterne-link-icoon voor consumptie, zoals horeca en kantoren. Veel wegwerpproducten worden verboden. Klik op deze link om te zien om welke wegwerpproducten het gaatexterne-link-icoon.