Gemaalpark Buitenkaag

Aanleg van Gemaalpark Leeghwater gestart

03 november 2022
Nieuws

Op dit moment is het bosplantsoen bij Gemaal Leeghwater in Buitenkaag niet toegankelijk. De gemeente Haarlemmermeer maakt hier een buurtpark van. Het park wordt een rustige plek langs de Ringvaart met een mooie mix van historie, groen en recreatie. De ideale plek voor bewoners om te wandelen of om uit te rusten tijdens een rondje fietsen langs de Ringvaart.

Nieuwe inrichting 

Om het park toegankelijker te maken, haalt de gemeente de hekken weg. Er komen voetpaden die worden aangelegd met hergebruikt materiaal. Het materiaal komt van het Dorpsplein in Zwanenburg en het Herfstpark in Nieuw-Vennep. Om ruimte te maken voor de voetpaden, kapt de gemeente een aantal bomen. Hierdoor is er ook meer zicht op het gemaal. De gemeente kapt bomen die een slechte gezondheid hebben. Zo worden de gezonde bomen geholpen. De gemeente plant ook nieuwe bomen en bloembollen. 

Gemaalpark Buitenkaag. Foto: Danny de Casembroot

Bloemen, bomen en standbeeld

Een deel van de grond wordt vervangen. Hier worden bloembollen geplant. Zo kunnen bezoekers van het park genieten van bloeiende bloemen van het vroege voorjaar tot en met mei. In het park worden ook nieuwe bomen geplant. Er is gekozen voor bomen die van nature voorkomen in het gebied. De nieuwe bloemen en bomen helpen mee om de biodiversiteit in het gebied te verbeteren. Omdat ze veel insecten van voedsel voorzien. Bomen die van nature voorkomen in een gebied kunnen tot wel 80 procent meer helpen met het verbeteren van de biodiversiteit dan andere bomen. Verder plaatst de gemeente het standbeeld van Jan Adriaanszoon Leeghwater in het park. Bij het standbeeld is straks ook een plattegrond van zijn plan te zien. Leeghwater was een van de eerste personen die de Haarlemmermeerpolder wilde droogleggen. Het beeld stond eerst bij het Polderhuis in Hoofddorp. De bestaande bankjes worden vervangen en er komen extra zitplekken. 

Een wens uit Buitenkaag 

De aanleg van het Gemaalpark is een wens vanuit het dorp Buitenkaag. Het past ook in de visie Ringdijk en Ringvaart. Die heeft als doel de Ringdijk en Ringvaart leefbaarder, aantrekkelijker en verkeersveiliger te maken. Een ander doel is meer ruimte voor recreatie. Meer informatie over de visie is te vinden op de website van Ringdijk en Ringvaartexterne-link-icoon.