Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Nieuw gemeentehuis

Op de plek van het vorige raadhuis komt een nieuw gemeentehuis. Het wordt een efficiënt en multifunctioneel gebouw. De gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders, medewerkers van de gemeente, inwoners, ondernemers en partners van de gemeente kunnen elkaar hier ontmoeten.

Wat gebeurt er nu? 

Op 11 april stemde de gemeenteraad in met het geld dat nodig is voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis.

Het technisch ontwerp is op 5 maart goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders. Het technisch ontwerp is een gedetailleerde uitwerking van het definitief ontwerp.

De gemeenteraad heeft op donderdag 16 november het definitief ontwerp (DO) voor het nieuwe gemeentehuis van Haarlemmermeer vastgesteld. Het definitief gebouwontwerp gaat onder andere over de indeling en de gebruiksmogelijkheden van ruimtes, materiaalkeuzes en verdere detaillering. Ook de wijzigingsvoorstellen van de gemeenteraad zijn verwerkt. Het gebouwontwerp wordt gemaakt door een ontwerpteam onder leiding van architectenbureau cepezed.  

Ondertussen is interieurarchitect Fokkema & Partners bezig met het ontwikkelen van een interieurconcept. Zij maken een ontwerp speciaal voor de binnenkant van het nieuwe gemeentehuis. Denk aan de meubels, licht, kleur en materiaal.

Ontwerp nieuw gemeentehuis

Het gebouwontwerp van architectenbureau cepezed laat een transparant ontworpen gebouw zien met een lichte en aantrekkelijke sfeer. Met de nieuwbouw krijgen inwoners, raadsleden, bestuurders en medewerkers van de gemeente Haarlemmermeer een eigentijdse en duurzame werk- en ontmoetingsplek.  Vanaf drie kanten zijn door het vele glas ook de publieksfuncties, zoals de ontvangstbalies en de raadszaal, goed te zien. Het ontwerp past met zijn vorm en hoogte goed binnen de bestaande bouw. En hoewel het gebouw modern oogt, komt ook de unieke historie van gemeente Haarlemmermeer terug in bijvoorbeeld het ‘ronde hart’ dat verwijst naar het Cruquiusgemaal of de Schipholtoren, net wat de kijker er in wil zien

Aanpassingen ontwerp

Bij het vaststellen van het voorlopig ontwerp in april 2023 gaf de raad aanpassingen mee voor de uitwerking van het definitieve ontwerp. In het voorlopig ontwerp was een daktuin getekend met een ronde dakzaal. Deze elementen verdwenen op verzoek van de raadsfracties uit het ontwerp. Op het dak komen nu meer zonnepanelen. In het voorlopig ontwerp was een koffiebar met buitenterras opgenomen. In het definitief ontwerp komt de koffiebar terug, het terras niet. De haalbaarheid van de koffiebar is onderzocht. De koffiebar is een fijne ontmoetingsruimte en wachtplek voor inwoners. Op verzoek van de raad onderzoekt de gemeente nog of zij opdracht kan geven aan een maatschappelijke organisatie om de koffiebar in te vullen. Bijvoorbeeld door te werken met medewerkers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheid om de koffiebar te verhuren aan een (lokale) ondernemer. Daarnaast heeft de raad besloten dat de trouwzaal een multifunctionele zaal wordt, dus ook te gebruiken voor andere bijeenkomsten.

Op de pagina ontwerp nieuw gemeentehuis krijgt u een indruk van het ontwerp.

Planning

Het ontwerpteam werkte het definitieve ontwerp uit naar een technisch ontwerp. De basis voor het ontwerp ligt in het programma van eisen, dat op 17 december 2020 door de gemeenteraad is vastgesteld. Het technisch ontwerp is de basis voor de aanbesteding van een aannemer die het gemeentehuis gaat bouwen. Onder en rondom het Raadhuisplein moeten vrijwel alle kabels en leidingen verlegd worden naar een nieuw traject. Hierdoor moet de voormalige kelder gesloopt worden. Als dan ook de kabels en leidingen zijn verlegd, kan er gestart worden met de nieuwbouw. Naar verwachting start de bouw van het nieuwe gemeentehuis begin 2025.  

Waarom een nieuw gemeentehuis?

Het voormalige raadhuis voldeed niet meer aan de eisen en was niet meer functioneel. Het pand was sterk verouderd en de kosten van zowel onderhoud en energieverbruik erg hoog. Daarom heeft de raad in 2018 besloten dat de huisvesting van de gemeente aan vernieuwing toe is. Het plan was toen: een nieuw gemeentekantoor aan de Burgemeester van der Willigenlaan én een renovatie van de voorkant van het bestaande raadhuis. Twee gebouwen dus. In mei 2020 heeft de gemeenteraad besloten dat er één gemeentehuis komt aan het Raadhuisplein. De gemeente bouwt en beheert dit zelf. Daarnaast komt er door de sloop van het raadhuis aan de Burgemeester van de Willigenlaan ruimte voor appartementen met daaronder een parkeergarage met ook openbare parkeerplaatsen.

Bekijk hier het raadsbesluit van mei 2020: "Raadsvoorstel Stadscentrum Hoofddorp: Nieuwe gemeentelijke huisvestingexterne-link-icoon"

Een nieuw Raadhuisplein

Het nieuwe gemeentehuis maakt onderdeel uit van de vernieuwing van het Raadhuisplein. Het plein wordt ontwikkeld als centrale ontmoetingsplek voor iedereen die wil wonen, werken, ontspannen en winkelen in de stad. Het doel is om een plein te creëren waar iedereen trots op kan zijn. Het wordt een sfeervol en gezellig plein met daaromheen appartementen, horeca met terrassen en andere voorzieningen.

Lees meer op de pagina Raadhuisplein.

Meer informatie

De balies in Hoofddorp zijn open op twee tijdelijke locaties. Lees meer op de pagina contact, openingstijden en afspraak maken.