Met de nieuwbouw krijgen inwoners en medewerkers van de gemeente Haarlemmermeer een eigentijdse en duurzame ontmoetingsplek. In de sfeervolle, ruimtelijke entreehal zorgen uitnodigende ontvangstbalies en spreekplekken voor meer persoonlijk contact. Het daglicht, houtgebruik en groen in het multifunctionele atrium zorgen voor een warm welkom in een gemeentehuis waar het fijn verblijven is. Het atrium is de centrale ruimte bij de ingang van het gebouw, met verschillende functies. Medewerkers verhuizen naar één overzichtelijk gebouw, met keuze uit verschillende werkplekken. Dankzij het toegankelijke ontwerp nodigt het gemeentehuis inwoners en ondernemers uit om even binnen te lopen en elkaar te ontmoeten.
Het nieuwe gemeentehuis
Rond hart als blikvanger
Het meest opvallende deel van het gemeentehuis is het ‘ronde hart' dat transparant en van buiten overal op het plein zichtbaar is. Hierin komen de ontvangstbalies en de multifunctionele trouwzaal met uitzicht op het atrium en naar buiten. Bovenaan in het ronde hart zit de raadszaal. Letterlijk en figuurlijk is dit het hart van Haarlemmermeer.
Passend in de omgeving
Het gebouw is van buitenaf zichtbaar duurzaam, met veel zonnepanelen op het dak, sedumbeplanting en wateropslag. Vanaf drie kanten zijn ook de publieksfuncties, zoals de balies en de raadszaal, goed te zien. Het ontwerp past met zijn vorm en hoogte goed binnen de bestaande bouw. Door de entree te plaatsen aan het Raadhuisplein, wordt het plein bij het gebouw betrokken. Zo maakt het gemeentehuis duidelijk onderdeel uit van de omgeving. En hiermee draagt het actief bij aan de ambitie om een aantrekkelijk en bruisend stadscentrum te creëren.
Zichtbare geschiedenis
Hoewel het gebouw modern oogt, komt ook de unieke geschiedenis van de gemeente Haarlemmermeer terug. Verschillende elementen uit het vorige raadhuis die verwijzen naar de identiteit en geschiedenis, krijgen in dit ontwerp een nieuwe bestemming. Denk aan de peilstokken die verwijzen naar het NAP-niveau of de deurduwers van de voormalige raadzaal met verwijzingen naar de periode van de drooglegging.
Over cepezed
Het Delftse architectenbureau cepezed ontwerpt en realiseert al sinds 1973 heel herkenbare, gebruikersvriendelijke gebouwen. Het bureau is nationaal en internationaal bekend. Projecten van cepezed zijn onder andere de A-pier van Schiphol Airport, de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam en het gemeentehuis van West Betuwe.
Krijg een indruk van het ontwerp
Hieronder staan impressies van het definitief ontwerp van het nieuwe gemeentehuis, ontworpen door architectenbureau cepezed. Impressies zijn voorbeelden van hoe het gebouw eruit kan zien. Deze impressies zijn gemaakt voor de vaststelling van de raad en geven alleen een eerste indruk van het ontwerp. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Foto: een impressie van het nieuwe gemeentehuis aan het Raadhuisplein. Door cepezed.
Foto: een impressie van het nieuwe gemeentehuis met C. aan de linkerkant. Door cepezed.
Foto: een impressie van de zijkant van het nieuwe gemeentehuis met C. aan de rechterkant. Door cepezed.
Foto: een impressie van de binnenkant van het nieuwe gemeentehuis. Door Fokkema&Partners