Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Ontwerp nieuw gemeentehuis

Een uitnodigend, functioneel, gebruikersvriendelijk en duurzaam gemeentehuis, dat is wat de inwoners en medewerkers van Haarlemmermeer krijgen. De gemeente Haarlemmermeer heeft gekozen voor het ontwerp van architectenbureau cepezed. Op deze pagina leest u meer over het ontwerp. Volg de ontwikkelingen en bekijk ook de impressies van het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis.

Met de nieuwbouw krijgen inwoners en medewerkers van de gemeente Haarlemmermeer een eigentijdse en duurzame ontmoetingsplek. In de sfeervolle, ruimtelijke entreehal zorgen uitnodigende ontvangstbalies en spreekplekken voor meer persoonlijk contact. Het daglicht, houtgebruik en groen in het multifunctionele atrium zorgen voor een warm welkom in een gemeentehuis waar het fijn verblijven is. Het atrium is de centrale ruimte bij de ingang van het gebouw, met verschillende functies. Medewerkers verhuizen naar één overzichtelijk gebouw, met keuze uit verschillende werkplekken. Dankzij het toegankelijke ontwerp nodigt het gemeentehuis inwoners en ondernemers uit om even binnen te lopen en elkaar te ontmoeten.  

Rond hart als blikvanger

Het meest opvallende deel van het gemeentehuis is het ‘ronde hart' dat transparant en van buiten overal op het plein zichtbaar is. Hierin komen de ontvangstbalies en de multifunctionele trouwzaal met uitzicht op het atrium en naar buiten. Bovenaan in het ronde hart zit de raadszaal. Letterlijk en figuurlijk is dit het hart van Haarlemmermeer.  

Passend in de omgeving

Het gebouw is van buitenaf zichtbaar duurzaam, met veel zonnepanelen op het dak, sedumbeplanting en wateropslag. Vanaf drie kanten zijn ook de publieksfuncties, zoals de balies en de raadszaal, goed te zien. Het ontwerp past met zijn vorm en hoogte goed binnen de bestaande bouw. Door de entree te plaatsen aan het Raadhuisplein, wordt het plein bij het gebouw betrokken. Zo maakt het gemeentehuis duidelijk onderdeel uit van de omgeving. En hiermee draagt het actief bij aan de ambitie om een aantrekkelijk en bruisend stadscentrum te creëren.

Zichtbare geschiedenis

Hoewel het gebouw modern oogt, komt ook de unieke geschiedenis van de gemeente Haarlemmermeer terug. Verschillende elementen uit het vorige raadhuis die verwijzen naar de identiteit en geschiedenis, krijgen in dit ontwerp een nieuwe bestemming. Denk aan de peilstokken die verwijzen naar het NAP-niveau of de deurduwers van de voormalige raadzaal met verwijzingen naar de periode van de drooglegging.  

Over cepezed

Het Delftse architectenbureau cepezedexterne-link-icoon ontwerpt en realiseert al sinds 1973 heel herkenbare, gebruikersvriendelijke gebouwen. Het bureau is nationaal en internationaal bekend. Projecten van cepezed zijn onder andere de A-pier van Schiphol Airport, de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam en het gemeentehuis van West Betuwe.

Krijg een indruk van het ontwerp

Hieronder staan impressies van het definitief ontwerp van het nieuwe gemeentehuis, ontworpen door architectenbureau cepezed. Impressies zijn voorbeelden van hoe het gebouw eruit kan zien. Deze impressies zijn gemaakt voor de vaststelling van de raad en geven alleen een eerste indruk van het ontwerp. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.