Werkgroep Raadhuisplein positief over stedenbouwkundig kader
De werkgroep Raadhuisplein heeft gereageerd op het stedenbouwkundig kader. Dat werd op 9 september toegelicht door Bureau Urhahn. Op 30 september was de tweede digitale bijeenkomst van de werkgroep Raadhuisplein. Dit was volgens de werkgroep “een goede sessie, met een goede toelichting op de aanpassingen op het stedenbouwkundig kader naar aanleiding van onze feedback.”
Het stedenbouwkundig kader geeft onder andere aan wat waar komt op en in de omgeving van het Raadhuisplein en hoe hoog de gebouwen kunnen worden. Maar ook het samenspel van de gebouwen en de plekken voor openbare ruimtes worden in beeld gebracht. Bureau Urhahn heeft het stedenbouwkundig kader geactualiseerd. Maarten Lankester van Urhahn over het aangepaste kader tijdens de bijeenkomst van 30 september. “Het Raadhuisplein wordt gezien als een ruimte die vrijgehouden wordt voor activiteiten en evenementen, met een goede bezonning.” Ook geeft hij aan dat het onderwerp ‘groen’ bij de bijeenkomst op 9 september niet duidelijk naar voren is gekomen, maar dat er wel degelijk veel groen is opgenomen in de openbare ruimte van het stadscentrum.
Foto: Raadhuisplein. Fotograaf: Kees van der Veer.
Welkomgebouw
Het nieuwe gemeentehuis op het Raadhuisplein was tijdens de eerste bijeenkomst van de werkgroep aanleiding tot discussie. Maarten legt uit dat het nieuwe gemeentehuis in ‘de plint’ (begane grond) voldoende elementen krijgt die bijdragen aan de levendigheid van het plein. Het gemeentehuis krijgt een meer sociale functie. Dit levert ook weer bezoekers op voor de ondernemers rondom het plein. Door van het nieuwe gemeentehuis een “welkomgebouw” te maken, krijgt de toegang naar het Raadhuisplein een “welkomgevoel”.
Verder legt Maarten uit dat ervoor is gekozen om het nieuwe gemeentehuis niet te hoog te maken. Zo komt er voldoende zon op het Raadhuisplein. Dit is met een bezonningsstudie in beeld gebracht. Bovendien houden de bewoners van de bestaande woningen aan de Nieuweweg zo ook hun uitzicht.
Evenementen
Sommige leden van de werkgroep vinden het wel “even slikken” dat evenementen zoals MeerLive straks niet meer op het Raadhuisplein kunnen plaatsvinden. Nils Lamme, programmamanager van Stadscentrum Hoofddorp, antwoordt dat de levendigheid van het centrum door een diversiteit van evenementen wordt bepaald, maar dat ook de andere pleinen in het centrum gebruikt kunnen worden. Er wordt onderzocht voor wat voor evenementen het Raadhuisplein geschikt is.
De werkgroep heeft verschillende ideeën aangedragen om het plein nog wat te vergroten, zoals het nieuwe gemeentehuis naar achter schuiven of door de torens bij de hoeken verhogen. Nils reageert dat deze mogelijkheden worden onderzocht.
Gebouw SEM
Ralf Weghorst van Treehouse presenteert op 30 september kort de plannen voor gebouw SEM. Dat gebouw komt op het Apriscoterrein aan het Raadhuisplein, tegenover het raadhuis. Het gebouw wordt maximaal 11 lagen hoog. In de ‘plint’ zijn ruimtes gepland voor horeca. De werkgroep vindt dat de plannen er goed uitzien. Er zijn vragen over de bereikbaarheid van het Cultuurgebouw met de auto als de parkeerplaats bij Aprisco wegvalt. Nils legt uit dat de gemeente bezig is met een voorstel voor de gemeenteraad voor een parkeergelegenheid aan de Van der Willigenlaan en bij de Binnenweg.
In de derde bijeenkomst van de werkgroep Raadhuisplein op 21 oktober geeft polderarchitect Joop Slangen en stedenbouwkundige Wim van der Lee een presentatie over pleinen en wordt ingegaan op het Raadhuisplein zelf.