Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

Zonne- en windenergie

Overgaan op zonne- en windenergie, wat betekent dit voor Haarlemmermeer? Op deze pagina leggen wij uit waarom grootschalige opwek van nieuwe energie nodig is en hoe we dit gaan aanpakken. Samen met u.

Waarom halen we energie uit zon en wind ?

Duurzame energie uit zon en wind is een belangrijk onderdeel van het Klimaatakkoord. In dit akkoord staan enorm veel afspraken. De uitvoering moet goed georganiseerd worden. Daarom is Nederland opgedeeld in zogenaamd ‘energieregio’s. Gemeente Haarlemmermeer is onderdeel van energieregio Noord-Holland Zuid. Samen met deze energieregio hebben wij een Regionale Energiestrategie (RES) opgezet. Dit is een document waarin we beschrijven hoe en waar we nieuwe energie (zon en wind) opwekken. Dit document wordt elk jaar bijgewerkt.

Lees meer over de Regionale Energiestrategie (RES)

Waar kunnen zonneakkers en windmolens komen? 

De gemeente beperkt het plaatsen van zonnepanelen en windmolens zoveel mogelijk tot twee grote gebieden in Haarlemmermeer. Dit worden zoekgebieden genoemd. De gemeenteraad heeft hierover gesproken met inwoners en organisaties. Er zijn nu twee zoekgebieden. Het zoekgebied voor zonne-energie ligt rondom het banenstelsel van Schiphol. Het zoekgebied voor windenergie ligt in het zuiden van Haarlemmermeer. Onderaan deze pagina vindt u kaarten van de zoekgebieden zoals die er nu uit zien.

Lees actuele informatie over zonneprojecten in Haarlemmermeer

Lees actuele informatie over windmolens in Haarlemmermeer

Hoe kunt u zelf meedoen?

De gemeente vindt het erg belangrijk dat de omwonenden betrokken worden bij de plannen voor duurzame energie. En we vinden het eerlijk als zij er ook van profiteren. We willen daarom dat mensen die vlakbij zonneakkers wonen mede-eigenaar worden. Dat noemen wij lokaal eigenaarschap. In de onderstaande video leggen we uit hoe dat werkt. 

Video: Lokaal Eigenaarschap, inwoners profiteren mee van zonneakkers

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Kaarten van zoekgebieden

Op onderstaande kaart staan de zoekgebieden van gemeente Haarlemmermeer. Het zoekgebied voor windenergie is donkergrijs. Het zoekgebied voor zonne-energie is lichtgrijs.

zoekgebied voor zon en windenergie

Op onderstaande kaart staat een close-up van het zoekgebied voor windenergie.

zoekgebied windenergie

Op onderstaande kaart staat een close-up van het zoekgebied voor zonne-energie.

zoekgebied zonne-energie