De gemeente Haarlemmermeer wil zoveel mogelijk inzetten op zonnepanelen op daken. Daarnaast wil de gemeente ook een gebied aanwijzen dat de voorkeur heeft voor grootschalige zonneakkers. Dat is in het gebied bij de landingsbanen rond de luchthaven Schiphol.
Deze week waren er goede gesprekken tussen de dorpsraden en de gemeente over voor lokaal eigenaarschap. Dat betekent dat de winst die uit energieprojecten, zoals windmolens en zonneparken, ook terugvloeien naar de bewoners en omwonenden in dat gebied. Die gesprekken gaan door.
Er is veel aandacht in de media over het opwekken van nieuwe energie. Voor- en tegenstanders roeren zich. In het Klimaatakkoord heeft Nederland zich vastgelegd op duurzame energiebronnen. Maar de grote vraag is hoe we dit precies gaan doen, waar en wanneer?
De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners en ondernemers zelf aan de touwtjes trekken, als het gaat om de energietransitie in hun eigen leefomgeving. Maar ook dat zij ervan profiteren. Dat noemen we lokaal eigenaarschap. Daarvoor heeft de gemeente regels opgesteld. Maar wat houdt dat precies in?
De temperatuur en de luchtkwaliteit in scholen, dorpshuizen, sportzalen en bijvoorbeeld kantoren kan veel beter door de installatie van een Hero Balancer. Een gebouw wordt daardoor comfortabeler, energiezuiniger en er is minder CO2-uitstoot.
Maandag 12 oktober is het virtuele Energieloket Haarlemmermeer gelanceerd. Het Energieloket helpt bewoners en bedrijven in Haarlemmermeer met energie besparen en opwekken. Op de website vind je tips om energie te besparen en informatie over maatregelen zoals ledverlichting en radiatorfolie.
Ton van der Heijden woont in een twee onder een kap woning uit 1986 die matig geïsoleerd was. Twee jaar geleden besloot hij zijn woning van boven tot onder aan te pakken. Nu woont hij in een energiezuinig en comfortabel huis dat voor 90 procent van het gas af is.
De eerste Montessorischool in Hoofddorp is de eerste school die 188 zonnepanelen heeft gekregen uit een samenwerkingsproject van NMCX (Centrum voor Duurzaamheid), schoolbesturen en de gemeente Haarlemmermeer.
Klimaatakkoord, energietransitie, overgaan op nieuwe schone energie. Wat betekent dit nu eigenlijk voor Haarlemmermeer? Wat doet de gemeente? En wat vraagt zij van de inwoner of ondernemer?
Met de actie 'Verzilver Uw Dak' is het nu een stuk makkelijker om over te stappen op duurzame energie. Ondernemers in Haarlemmermeer met een groot dak komen hiervoor in aanmerking. Zonnepanelen op grote daken zijn een belangrijk onderdeel van duurzame energievoorziening binnen de regio.