Aardgasvrij verwarmen
De gemeente zoekt samen met inwoners naar nieuwe vormen van verwarmen. In het Klimaatakkoord is namelijk afgesproken dat in 2050 alle gebouwen en huizen in Nederland aardgasvrij zijn. Deze overstap noemen we de warmtetransitie.
De Warmtevisie Haarlemmermeer 2030is een plan dat per wijk laat zien wat de beste en meest betaalbare manier is om gebouwen duurzaam te verwarmen. Deze gebouwen zijn huizen en bedrijfspanden.
Tot 2030 kijkt de gemeente naar duurzame warmte in deze 5 kernen en wijken:
- Badhoevedorp
- Floriande-West
- Rijsenhout
- Vijfhuizen
- Zwanenburg
Lees meer over aardgasvrij verwarmen op onze webpagina 'Aardgasvrij verwarmen'.
Zon en wind
Energie uit zon en wind is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Zo noemen we de overgang naar duurzame energie. De gemeente wil dat zonnepanelen en windmolens zoveel mogelijk in twee grote gebieden in Haarlemmermeer komen:
- Lees meer over zonneprojecten in Haarlemmermeer.
- Lees meer over windenergie in Haarlemmermeer.
Minder CO2-uitstoot door de gemeente
Te veel CO2 in de lucht zorgt ervoor dat de aarde sneller opwarmt. Daarom wil de gemeente de eigen uitstoot van CO2 verminderen. In 2025 willen we dat het 50% minder is dan in 2019.
Lees meer over het CO2-beleid van de gemeente.
Regionale Energie-strategie (RES)
De gemeente is onderdeel van energieregio Noord-Holland Zuid. Samen met deze energieregio hebben we een plan opgezet, de Regionale Energiestrategie (RES). Hierin beschrijven we hoe en waar we nieuwe energie (zon en wind) willen opwekken.
Lees meer over de Regionale Energiestrategie (RES).
Aanpassen aan het klimaat
Het klimaat verandert. Het is belangrijk dat we de omgeving daarop aanpassen. Bijvoorbeeld door gevolgen van droogte, hitte en wateroverlast verminderen. Dat noemen we klimaatadaptatie. In het Klimaatadaptatiebeleid staat hoe we ervoor zorgen dat Haarlemmermeer in 2050 is voorbereid op de klimaatveranderingen.
Lees meer over het klimaatadaptatiebeleid van de gemeente.
Wat zijn de plannen?
De energietransitie is behoorlijk ingrijpend, maar we doen het niet alleen. De gemeente werkt graag samen met inwoners en ondernemers. Want samen maken we de plannen beter voor iedereen. De komende tijd worden plannen en ideeën verder uitgewerkt. Bijvoorbeeld hoe we woningen en bedrijven in de toekomst aardgasvrij verwarmen. Maar ook waar duurzame energie wordt opgewekt. In het document ‘Programmatische Aanpak Energietransitie Haarlemmermeer' onderaan deze pagina vindt u een overzicht van de plannen van de gemeente.
Wat zijn de plannen uit de regio?
Er gebeurt veel in de regio. We zetten de actuele plannen voor u op een rij:
- In de buurt van het Groene Schip in de Houtrakpolder wil netbeheerder TenneT een hoogspanningsstation bouwen. Inwoners en andere betrokkenen kunnen hierover meepraten op een informatieavond. Ook is er tot 22 november de mogelijkheid om online meningen en ideeën achter te laten. Lees hier meer informatie.
- De energieroute Noord-Holland kijkt of gronden langs de snelwegen de A5, A9, A22 en stukken van de A1 en A2, geschikt zijn voor duurzame opwek. In juni 2023 is hier een participatietraject voor georganiseerd.
- Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Hynetwork (dochteronderneming van Gasunie) plannen om tussen het Noordzeekanaalgebied en Rotterdam een ondergrondse waterstofleiding te maken. De naam van dit project is Waterstofnetwerk West-Nederland. Tot 15 mei kun je reageren op de plannen voor het Waterstofnetwerk West-Nederland. Op donderdagavond 10 april (19.00 uur) wordt er tijdens een online bijeenkomst meer informatie gegeven. Ook zijn er inloopbijeenkomsten. Lees hier meer informatie.
- In Amsterdam zijn plannen voor windmolens. In welke zoekgebieden de windmolens komen, wordt naar verwachting eind 2024 besloten in het Programma Windenergie Amsterdam.
- In Zaanstad wordt onderzocht of er windmolens in het zoekgebied langs het Noordzeekanaal mogen komen. Gemeente Zaanstad gaat samen met de omgeving de haalbaarheid en voorwaarden onderzoeken.
- In Kaag en Braassem wordt ingezet op het verminderen van energieverbruik en het overstappen op energie uit duurzame bronnen. Gemeente Kaag en Braassem heeft dat beschreven in een Lokale Energie Strategie (LES).
Waar vind ik meer informatie?
Wilt u op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws over nieuwe energie in Haarlemmermeer? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Nieuwe Energie.