Informatie over zonneprojecten
Wat wil de gemeente bereiken?
- De zonneakkers dragen lokaal bij aan de doelen in
- Het Klimaatakkoord: 49% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990.
- De Regionale Energiestrategie: 35 TWh energieopwekking op land in 2030.
- Programmatische Aanpak Energietransitie Haarlemmermeer: CO2-neutraal in 2050 en lokaal opwekken.
- De opbrengsten komen ten goede aan de lokale omgeving: een deel van de opbrengsten vloeit terug naar het gebied en wordt ingezet om de leefomgeving te verbeteren.
- De gemeente wil de ontwikkelingen zo volledig mogelijk aanpakken. Ontwikkelaars moeten rekening houden met de omgeving en de ambities van de gemeente (en andere overheden). De ruimtelijke kwaliteit is belangrijk en er wordt een helder proces geboden voor inwoners en betrokkenen. Een volledige aanpak is hierbij cruciaal. Het gaat dan om bijvoorbeeld (vlieg)veiligheid, geluid, toegankelijkheid, recreatieve routes, groen, ecologie, biodiversiteit en klimaatadaptatie.
Zonnepark Hoofddorp A5
In het buitengebied bij Hoofddorp wil Vattenfall een zonneakker tussen de Kagertocht en de A5 ontwikkelen. De locatie ligt in het zonnecarré. De zonnecarré is het gebied dat de gemeenteraad aangewezen heeft als zoekgebied voor grootschalige zonneakkers in het beleidskader zonneakkers.
De locatie
Vattenfall wil 27 hectare zonnepanelen plaatsen op een stuk grond van 37 hectare. Vattenfall vraagt de gemeente om ook de stukken grond van de gemeente naast de locatie toe te voegen. Deze zijn 23 hectare. In dat geval plaatsen zij 45 hectare zonnepanelen op een stuk grond van 60 hectare. Het overige deel wordt gebruikt om het recreatiegebied ‘de Groene Carré’ uit te breiden.
Intentieovereenkomst
De gemeente en Vattenfall zijn een intentieovereenkomst aangegaan. Het doel hiervan is om de mogelijkheden en voorwaarden voor ontwikkeling te onderzoeken. Ook worden zo de kosten die gemaakt worden door de gemeente voor deze verkenning door Vattenfall betaald.
Meer informatie is te vinden op de website van Vattenfall.
De Groene Energie Corridor
Vier boeren willen een lokaal zonneakker realiseren langs de A9 in Haarlemmermeer. Hiermee willen ze zowel hun bedrijven versterken als een bijdrage leveren aan de energietransitie in Haarlemmermeer. De Groene Energie Corridor is 100% in lokaal eigendom. De omgeving is betrokken geweest bij het ontwerp en heeft daarop kunnen reageren
Het ontwerp
Naast dat de omgeving betrokken is, gelden er ook strenge eisen vanuit de gemeente en de provincie. Zo voorziet het plan o.a. op verzoek van de omgeving in de aanleg van een recreatief rustpunt van 1 hectare bij het Bottelierspad.
We zetten een paar belangrijke punten van het huidige ontwerp op een rij:
- Het ontwerp houdt rekening met de bestaande kavelstructuur
- Minimaal 25% van de bodem blijft groen
- Er blijft vrij uitzicht vanaf de polderlinten
- De zonneakker zal niet te zien zijn vanuit het dorp Zwanenburg-Halfweg.
- Het plan voorziet in bloemrijk grasland en meerdere kilometers aan groene randen met struweel en olifantsgras ter versterking van de biodiversiteit.
- Er komt een recreatief rustpunt van 1 hectare in de bocht van het Bottelierspad. Het dorp mag dit zelf inrichten.
Alle informatie over het ontwerp is te vinden op de website van De Groene Energie Corridor.
Financieel meedoen
De Groene Energie Corridor wil de omgeving financieel laten meeprofiteren van de ontwikkeling van het zonnepark. In overleg met de omgeving bieden zij verschillende opties aan om financieel mee te delen met de opbrengst van het park. Alle informatie over financieel meedoen is te vinden op de website van De Groene Energie Corridor. Daar kunt u zich ook aanmelden en vindt u nieuws over het project.
Zonneproject IJweg
Initiatiefnemer Trio Investment BV wil een zonneakker maken van ongeveer 20 hectare groot. De zonneakker komt ten zuidwesten van de Polderbaan, direct naast de geluidsribbels aan de IJweg. Trio Investment BV maakte hiervoor een schetsontwerp. Dit geeft een eerste indruk van hoe het zonnepark er uit kan komen te zien.
De initiatiefnemer (Trio Investment BV) startte kort geleden met het participatieproces. Dat houdt in dat buurtbewoners kunnen meepraten over:
- het participatieproces (hoe worden omwonenden betrokken)
- de landschappelijke inpassing (hoe past het project in het landschap)
- kansen voor lokaal eigenaarschap (hoe kunnen omwonenden ook voordeel hebben van het project)
De participatie vindt plaats in november en december 2021.
Meer informatie over dit project is te vinden op de website van Trio Investment BV.