Voor inwoners
Zon op Haarlemmermeer
Energiecoöperatie Zon op Haarlemmermeer biedt inwoners van Haarlemmermeer de mogelijkheid om eigenaar te worden van zonnepanelen, ook als zij zelf geen geschikt dak hebben. Daarvoor zijn gemeentelijke daken beschikbaar gesteld bij het wijkcentrum de Boskern in Hoofddorp (Liesbos 24/26 en Liesbos 16). Ga voor meer informatie over dit project naar de website van Zon op Haarlemmermeer.
Aanmelden zonnepanelen voor terugleveren
Als u zonnepanelen heeft geplaatst, dan is het belangrijk ze aan te melden voor teruglevering van energie aan het elektriciteitsnet. Het is verplicht om dit te doen. U kunt dit doen via de website van netbeheerder Liander. De netbeheerder heeft dan inzicht in de hoeveelheid teruggeleverde energie op het elektriciteitsnet. U gebruikt niet altijd alle energie die u opwekt zelf. Het overschot levert u terug aan het openbare net. Als de zon niet schijnt heeft u ook energie nodig. Deze energie krijgt u van uw energieleverancier. Door uw zonnepanelen aan te melden kan uw energieleverancier salderen (verbruik elektriciteitsnet – teruggeleverde energie) of een terugleververgoeding berekenen.
Overbelasting van het net
Op zonnige dagen wekken zonnepanelen veel stroom op. Als er veel zonnepanelen in een straat zijn, kan het stroomnet op die dagen overbelast raken. Om dit te voorkomen, kunt u juist op zonnige dagen uw elektrische apparaten, zoals een wasmachine of vaatwasser, aanzetten. Wilt u weten of er netwerkproblemen zijn op uw adres? Dit kunt u controleren met de postcodecodecheck van Liander.
Zonnepanelen voor huurders van Ymere
Sinds 2018 verhuurt Iederzon in opdracht van Ymere zonnepanelen aan haar huurders. Daarmee dragen deze huurders hun steentje bij aan het milieu én besparen ze een leuk bedrag op hun energielasten. Ze regelen alles, van de installatie tot en met het onderhoud.
Tips voor het voorkomen van brand in zonnepanelen.
Zonnepanelen kunnen oververhit raken en daardoor in brand vliegen. De brandweer deelt een aantal handige tips om brand te voorkomen. Bekijk de tips voor veilige zonnepanelen.
Voor ondernemers
Zonnepanelen op bedrijfsdaken met Tegenstroom
Ondernemer Jos Koeckhoven in Hoofddorp realiseerde met Tegenstroom en met subsidie van de overheid een dak dat meer energie opwekt dan voor het bedrijf nodig is. Nu levert hij elektriciteit aan Tegenstroom, genoeg voor 100 gezinnen. Zelfs Mysteryland dat jaarlijks naast zijn bedrijf neerstrijkt, wordt voor een groot deel gevoed door ‘stroom van Jos’. Daardoor komt de stroom voor dit festival niet meer van milieuvervuilende dieselaggregaten. Er liggen 1.400 zonnepanelen die 400.000 kW/h opwekken. Lees het verhaal van boer Jos en Mysteryland.
Een ander voorbeeld is exporteur De Ree Holland in Lisserbroek die in 2019 11.500 zonnepanelen op zijn bedrijfsdak plaatste. De panelen leveren 3 miljoen kW/h stroom, gelijk aan het gemiddelde jaarverbruik van 1.000 huishoudens. Volgens de directie van het bedrijf is De Ree nu CO2-neutraal. Ondernemers die zelf ook zonnepanelen willen kunnen terecht bij Tegenstroom.
Hoe zit het met grote zonneakkers?
Zonne-energie speelt een belangrijke rol als we overgaan van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. De gemeente wil zoveel mogelijk gebruikmaken van de daken van gebouwen voor zonnepanelen. Maar daarmee zijn we er nog niet. Want vanwege het Klimaatakkoord moeten we steeds meer overgaan op duurzame energiebronnen. Er wordt dus ook gekeken naar grootschalige zonneakkers, waar veel zonnepanelen samen veel energie opwekken. De vraag is wel hoe deze worden geplaatst in het landschap, zodat het past en mooi blijft.
Wilt u meer weten over zonneakkers in Haarlemmermeer? Bekijk dan de pagina 'Zonneakkers en windmolens'.