Woonbeleid

De gemeente wil de wachtlijsten voor sociale huurwoningen verkorten. En het woningaanbod betaalbaarder maken. Daarom stelt de gemeente voorwaarden aan wat ontwikkelaars en woningcorporaties bouwen.

Wilt u meer weten over woonbeleid?

Hierna leest u een beknopte samenvatting. Als u meer wilt weten, bekijk dan het beleid voor wonen in de Programmabegroting 2021-2024externe-link-icoon.

Meer betaalbare huurwoningen

Op dit moment is er een groot tekort aan woningen in de gemeente Haarlemmermeer. Vooral in sociale huur (maandelijkse huurprijs tot € 808,06) en middenhuur (maandelijkse huurprijs tussen de € 808,06 en € 1.090,88). Er zijn dus meer betaalbare huurwoningen nodig. De gemeente heeft afspraken gemaakt met de woningcorporaties Ymere, Eigen Haard en DUWOexterne-link-icoon. De afspraak is dat er voor 2023 minimaal 916 woningen bij komen.

Ymere: 300 sociale huurwoningen

  • Hoofddorp: Hydepark, Tudorpark en Victoriapark. 
  • Nieuw-Vennep: Getsewoud, Veldbloemstraat en Westerdreef. 
  • Vijfhuizen: Groeneweg en Woudweg.

Eigen Haard: 416 sociale huurwoningen

  • Cruquius: Wickevoort.
  • Hoofddorp: Rooseveltpark.

DUWO: 200 studentenwoningen

  • Hoofddorp: Hydepark.

Bij Nieuwbouwprojecten leest u welke projecten er nu lopen.

Meer betaalbare koopwoningen

Er zijn te weinig betaalbare koopwoningen. We vinden dat die woningen naar mensen moeten gaan die er zelf willen wonen. Dus niet naar investeerders die deze woningen kopen en daarna verhuren. Daarom is er in de gemeente Haarlemmermeer opkoopbescherming.

Snellere toewijzing van sociale huurwoningen

Er zijn maar weinig sociale huurwoningen, terwijl de vraag ernaar enorm is. Dat zorgt ervoor dat woningzoekenden in lange wachtrijen terechtkomen. Dit is de reden dat gemeente Haarlemmermeer aan een oplossing werkt. Samen met 14 andere gemeenten is er nu een manier bedacht om sociale huurwoningen sneller toe te wijzen. Deze manier is op 16 januari 2023 ingegaan. U leest meer over de regels en het puntensysteemexterne-link-icoon op Sociale huurwoning zoeken.

Flexwonen voor spoedzoekers en vergunninghouders

De gemeente zorgt voor tijdelijke flexwoningen voor 2 kwetsbare doelgroepen.

Spoedzoekers

Dit zijn woningzoekenden die met spoed een woning nodig hebben, zoals gescheiden ouders met kinderen. En het zijn mensen in een woonsituatie die voor problemen zorgt. Zoals jongeren (23+) die nog bij hun ouders wonen.

Vergunninghouders

Dit zijn (1-ouder)gezinnen, jongeren en alleenstaanden met een verblijfsvergunning. Zij hebben dezelfde rechten en plichten als spoedzoekers en andere Nederlanders op de arbeidsmarkt.

Deze 2 groepen hebben snel een woning nodig, maar komen maar moeilijk aan een sociale huurwoning. Vaak omdat ze maar kort ingeschreven staan als woningzoekende. En omdat ze niet in aanmerking komen voor een urgentieverklaring. In dit soort gevallen voorkomen flexwoningen dat deze mensen dakloos raken.