Huurwoningen

Zoekt u een huurwoning? Bepaal dan eerst voor welke soort huurwoning u kiest. Hieronder leest u alles over de 3 soorten die er zijn: sociale huurwoningen, flexwoningen en huurwoningen in de vrije sector.

Wat is een sociale huurwoning?

Sociale huurwoningen zijn goedkopere huurwoningen met een maximum huurprijs én een maximum jaarlijkse huurverhoging. Meestal is een sociale huurwoning eigendom van een woningbouwvereniging. Niet iedereen kan een sociale huurwoning huren, omdat uw inkomen niet te hoog mag zijn en gezinsgrootte belangrijk is. In kleinere woningen mogen bijvoorbeeld maximaal 2 mensen wonen. Maar voor grotere woningen heeft een groter gezin voorrang. 

Als u een sociale huurwoning huurt, kan het zo zijn dat u huurtoeslag kunt aanvragen. Meer weten? Kijk dan bij Huurtoeslagexterne-link-icoon van de Belastingdienst.

Een huurwoning vinden

Zoekt u een sociale huurwoning in de gemeente Haarlemmermeer? Kijk dan bij WoningNet Stadsregio Amsterdamexterne-link-icoon. Daar kunt u zich inschrijven als woningzoekende. De sociale huurwoningen worden verdeeld op basis van punten. Lees meer over het puntensysteem op de website Sociale Huurwoning Zoekenexterne-link-icoon

Woont u al in de gemeente Haarlemmermeer en zoekt u ergens anders een woning? Dan kunt u bijvoorbeeld zoeken in de regio Zuid-Kennemerland. Schrijf u dan in bij Woonservice regio IJmond/Zuid-Kennemerlandexterne-link-icoon.

Urgentieverklaring voor noodgevallen

In extreme gevallen kunt u urgentie aanvragen voor een sociale huurwoning.

Gaat u verhuizen naar een huurwoning? Bekijk dan hoe een verhuizing doorgevenexterne-link-icoon werkt.

Wat betekent huren in de vrije sector?

Minder regels

Voor huurwoningen in de vrije sector gelden minder regels dan voor sociale huurwoningen en flexwoningen. Er is bijvoorbeeld geen maximale huurprijs voor de woning. En als u een woning in de vrije sector huurt, heeft u ook geen recht op huurtoeslag. 

Woning vinden in de vrije sector

Huurwoningen in de vrije sector kunt u op verschillende manieren vinden. Bijvoorbeeld via woningcorporaties of verhuurmakelaars.

Wat is een flexwoning?

Een flexwoning is een tijdelijke woning voor mensen die direct een huis nodig hebben. Lees of een flexwoning misschien geschikt is voor u.

Woon ik in een sociale huurwoning of in een vrije sector-woning?

Heeft u al een huurwoning? Maar weet u niet of uw woning een sociale huurwoning of een vrije sector-woning is? Controleer het bij Woon ik in een sociale huurwoning of een vrije sector huurwoningexterne-link-icoon.

Hoe kan ik als 55-plusser wonen in een beschermde omgeving?

Bent u 55 jaar of ouder? En wilt u zelfstandig wonen, maar wel met ondersteuning? Kijk dan bij Wibo-woningen. Daar vindt u ook meer informatie over woonvormen voor senioren.

Hoe kom ik bij een project van beschermd wonen?

Beschermd wonen is bedoeld voor mensen die niet zelfstandig thuis kunnen wonen. Zoals volwassenen met psychische of sociale problemen die in een zorginstelling wonen. Beschermd wonen kan alleen via een indicatie die de gemeente Haarlem Beschut en beschermd wonenexterne-link-icoon afgeeft. U kunt dit niet via Haarlemmermeer aanvragen.