Dit is een website van de gemeente Haarlemmermeer

KASTAN

Op de hoek van de Van Heuven Goedhartlaan en de Planetenweg komt KASTAN, de eerste horecazaak in de nieuwe wijk Hyde Park. Ook wel bekend als Gerritshoeve. Het gebouw van KASTAN is een bestaande klassieke boerenschuur uit Haarlemmermeer. Deze is opnieuw opgebouwd tussen de kastanjebomen. De schuur vormt een mooi contrast met de stadse wijk Hyde Park.

Bron: Organisatie DAKKAS bij restaurant KASTAN

Bron: Organisatie DAKKAS bij restaurant KASTAN

Over KASTAN

KASTAN, niet direct een naam die je associeert met een restaurant. Des te leuker is het als je weet dat de naam een verwijzing is naar het kastanjebos waar het restaurant nu staat. En tegelijkertijd verwijst het naar DeDAKKAS in Haarlem. Dat is het andere restaurant van horecaduo Jeroen Spek en Dennis de Waart. Voor de samenwerking met de horecaondernemers stond het project van de boerenschuur bekend als de Gerritshoeve.

Bijzondere plek

Het gebouw van KASTAN is een bestaande klassieke boerenschuur uit Haarlemmermeer. Die stond een paar jaar geleden nog aan de Hoofdvaart. Deze is opnieuw opgebouwd tussen de kastanjebomen in Hyde Park. Het duurzame café-restaurant is 350 vierkante meter groot en er komt een terras met 300 plaatsen. KASTAN gebruikt straks zoveel mogelijk lokale producten. Het restaurant is een van de eerste nieuwe voorzieningen in het gebied bij het station. De komende jaren wordt dit ontwikkeld tot een veelzijdige plek om te wonen, te ondernemen en te leven. Er komen dan ook meer voorzieningen, voor huidige en toekomstige bewoners en voor bezoekers.

Bekijk hier foto's van de verplaatsing en heropbouw van de historische hoeveexterne-link-icoon.

Planning

De bouw van KASTAN is in 2022 gestart. Na een kleine vertraging zijn de werkzaamheden inmiddels weer opgepakt. De verwachting is dat het café-restaurant in de zomer van 2024 opengaat.  

Een restaurant vol geschiedenis

De jonge, agrarische poldergeschiedenis zien we terug in de materiaalkeuze van de schuur zelf en onder andere de boerensteentjes die zijn hergebruikt. Veel materiaal is gerecycled zoals het hout van de pilaren, de dakspanten en de raamkozijnen. Hiermee is er niet alleen duurzaam gebouwd, maar herleeft de oude schuur in volle glorie. Het restaurant wordt ingericht met spullen die iets met de geschiedenis van Haarlemmermeer te maken hebben. Ook zijn er straks verhalen te lezen over de geschiedenis en is er informatie te vinden over wat er in Hoofddorp te doen is. Er komen vijf parkeerplaatsen, waarvan één gehandicaptenparkeerplaats. 

Ontstaan idee

Het idee voor de Gerritshoeve ontstond tijdens bijeenkomsten over Hoofddorp Centraal (2014-2018). Architect en horecaondernemer Gijs de Waal deed hieraan mee en zag mogelijkheden voor een restaurant. De Waal heeft ervaring met het opzetten van horecazaken op bijzondere plekken. Zo is hij initiatiefnemer van Hanneke’s Boom in Amsterdam en Bret bij station Sloterdijk. 

Crowdfunding

Om de KASTAN-droom uit te laten komen startten Jeroen en Dennis afgelopen winter een campagne voor crowdfunding. Crowdfunding is een manier om geld in te zamelen voor een project of onderneming. Op 1 april sloot de campagne met een opbrengst van 139%. Met deze investering wordt de keuken geplaatst, het interieur gebouwd en zal de eerste fase van de tuin worden aangelegd.

Meer informatie