Opvang Oekraïense vluchtelingen

Nederland speelt een grote rol in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Ook gemeente Haarlemmermeer vangt Oekraïners op. U leest hier wat er speelt en hoe u zelf Oekraïners kunt steunen.

Інформація для українських біженців

Інформацію про проживання, реєстрацію, освіту та медичну допомогу можна отримати на сторінці Прийом українських вимушених переселенців.

For information in English about shelter, registration and healthcare in our municipality, go to Shelter Ukrainian refugees.

Hoe vangt onze gemeente vluchtelingen op?

Oekraïense vluchtelingen worden op verschillende plekken in onze gemeente opgevangen. Hierin werken we samen met onder andere Regionale Instelling Beschermd Wonen Kennemerland/Amstelland en Meerlandenexterne-link-icoon (RIBW K/AM) en de Veiligheidsregio Kennemerlandexterne-link-icoon.

Kan ik zelf vluchtelingen opvangen?

Dat kan. Op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon vindt u hierover meer informatie. Bijvoorbeeld over hoe u een opvangplek aanbiedt. Of over hulpmiddelen voor vluchtelingen op het gebied van onder andere gezondheidszorg en onderwijs.

Vangt u nu Oekraïners op, maar lukt dit niet langer? Dan kunt u de Oekraïners verwijzen naar de gemeente. De gemeente probeert hen dan onder te brengen op een gemeentelijke opvanglocatie. Dit kan een locatie in de hele regio Kennemerland zijn. Het is niet mogelijk om een voorkeur voor de plek aan te geven.

Krijg ik een vergoeding als ik vluchtelingen opvang?

Nee, daar is geen vergoeding voor.

Kunnen vluchtelingen zich inschrijven bij de gemeente?

Oekraïense vluchtelingen die bij inwoners verblijven, moeten zelf een afspraak maken voor inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). Bel naar 0900 1852 om een afspraak te maken voor de inschrijving. Vluchtelingen die tijdelijk in een opvanglocatie van de gemeente verblijven, krijgen hulp bij hun registratie. Daarvoor kunnen zij contact zoeken met de medewerkers op locatie.

Oekraïense vluchtelingen hebben de volgende documenten nodig om zich in te schrijven bij de BRP:

  1. Internationaal paspoort of nationaal paspoort/identiteitskaart met vertaling, tenzij leesbaar in het Engels.
  2. Schriftelijke toestemming van officiële inschrijving op het adres waar zij op dat moment verblijven. Dat kan een adres bij een inwoner of van een opvanglocatie zijn.

Gehighlighte tekst: Heeft u geen paspoort of brondocument? Kijk dan op de website van Rijksdienst voor Identiteitsgegevensexterne-link-icoon. Daar vind u ook meer informatie over inschrijven van Oekraïners in de BRP.
Als ingeschreven Oekraïners verhuizen binnen Haarlemmermeer, is het belangrijk dat de gemeente dit weet. Ook als zij vertrekken naar het buitenland, moeten zij dit doorgeven aan ons.

Moeten vluchtelingen asiel aanvragen?

Nee. Oekraïners vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) Oekraïneexterne-link-icoon. Dat betekent dat zij recht hebben op opvang en medische zorg. Oekraïense vluchtelingen moeten zich 4 weken na inschrijving bij de BRP melden bij de IND. Daar halen zij hun verblijfsbewijs op. Ook wordt gecheckt of zij aan de voorwaarden voor RTB voldoen. Dit is belangrijk voor rechtmatig verblijf en voorzieningen zoals leefgeld, zorg en opvang.

Gehighlighte tekst: Mogelijk moeten sommigen in bepaalde gevallen of op een later moment wel asiel aanvragen.

Wat kan ik doen als zorgverlener?

Zorgverleners kunnen kosten declareren voor de zorg die ze aan Oekraïense vluchtelingen geven. Dit is geregeld in de Regeling medische zorg ontheemden uit Oekraïne (RMO). Hoe dit precies werkt, leest u op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon.

U kunt Oekraïense vluchtelingen zonder burgerservicenummer (BSN) noodzakelijke medische zorg geven. De kosten voor deze zorg kunt u terugvragen. Lees hierover meer op de website van het Centraal Administratie Kantoorexterne-link-icoon (CAK).

Wat kan ik verder doen om te helpen?

Vrijwilliger worden

U kunt Oekraïense vluchtelingen helpen als vrijwilliger. Op Haarlemmermeervoorelkaar.nlexterne-link-icoon kunt u aanbieden om te helpen en vragen stellen.

U kunt ook helpen via:

Doneren

Er zijn verschillende hulporganisaties waaraan u kunt doneren. Bijvoorbeeld via:

Krijgen vluchtelingen uit Oekraïne leefgeld?

Er is een landelijke regeling gemaakt, zodat vluchtelingen uit Oekraïne leefgeld krijgen. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld kleding en eten kopen. U leest hier meer over op de pagina Werk en inkomen voor vluchtelingen uit Oekraïneexterne-link-icoon van de Rijksoverheid.

Vluchtelingen die bij een inwoner thuis verblijven, kunnen zelf leefgeld aanvragen via leefgeldoekrainers@haarlemmermeer.nl. Zij moeten dan wel ingeschreven staan in de BRP. Vluchtelingen in een opvanglocatie van de gemeente, krijgen daar informatie en uitleg over leefgeld. Ook zij moeten ingeschreven staan in de BRP.

Leefgeld wordt zoveel mogelijk uitgekeerd op een Nederlandse bankrekening. Oekraïners moeten deze rekening zelf openen.

Wanneer stopt het leefgeld?

Het leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen stopt wanneer zij:

  • Werk krijgen.
  • Een woning huren of kopen.
  • Naar een andere gemeente verhuizen.
  • Naar het buitenland verhuizen.

Werken

Wanneer Oekraïners gaan werken, stopt het leefgeld voor het hele gezin. Zij kunnen dan leven van hun eigen inkomen. Kinderen boven de 18 jaar en grootouders zien we als aparte personen of gezinnen. Als zij niet werken, hebben ze recht op leefgeld. Kinderen onder de 18 jaar mogen een bijbaan hebben. Dit heeft geen invloed op het leefgeld van het hele gezin.

Oekraïners die een woning huren of kopen

Wanneer Oekraïners een woning aan huren of kopen, stopt het leefgeld. Vanaf dat moment kunnen zij van hun eigen inkomen leven.

Het is belangrijk dat de gemeente op de hoogte is van veranderingen in de woonsituatie, leefsituatie en gezinssituatie. Oekraïners moeten dit doorgeven door een e-mail te sturen naar leefgeldoekrainers@haarlemmermeer.nl.

Betalen Oekraïense vluchtelingen een bijdrage voor verblijf in een opvang?

Vanaf 1 januari 2025 moeten Oekraïners in Haarlemmermeer die in een opvang van de gemeente verblijven en eigen inkomen hebben, een bijdrage betalen. Dit bedrag gaat naar de voorzieningen die de gemeente voor de opvang regelt. 

De eigen bijdrage bestaat uit 2 delen: 1 deel voor gas, water en elektriciteit en 1 deel voor eten, als er eten wordt aangeboden in de gemeentelijke opvang. Dit geldt ook als de vluchteling niet altijd mee-eet. 

Dit telt mee als eigen inkomen:

  • Loon uit werk (ook uit het buitenland).
  • Werkloosheidsuitkering (WW).
  • Ziekte- of arbeidsongeschiktheidsuitkering.
  • Toeslagen (TW).

Oekraïners die geen of weinig inkomen hebben, kunnen dit bij de gemeente aangeven.

Voor vragen, het doorgeven van gegevens of wijzigingen kunnen Oekraïners contact opnemen via  leefgeldoekrainers@haarlemmermeer.nl.

Mogen vluchtelingen uit Oekraïne hier werken?

Oekraïners kunnen in Nederland werken als zij een BSN hebben.

De gemeente helpt inwoners op verschillende manieren bij het vinden van werk. Op de pagina voor werkzoekendenexterne-link-icoon vindt u organisaties die helpen bij het zoeken naar een baan.

Meer informatie over werk en inkomen voor Oekraïense vluchtelingen staat op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon.

Kunnen Oekraïense kinderen hier naar school?

Ja, dat kan. Kinderen uit het buitenland kunnen aangemeld worden bij het Onderwijsmeldpunt. Dit geldt voor kinderen tussen 2,5 en 18 jaar die de Nederlandse taal moeten leren.

Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer (SKH), Stichting Meer Primair en Internationale Schakelklas (ISK) regelen kinderopvang en onderwijs in de gemeente. 

Het hangt van de leeftijd af waar kinderen terecht kunnen:

Kinderen van 0 tot 4 jaar

Stichting Kinderopvang Haarlemmermeerexterne-link-icoon (SKH) biedt leerzame kinderopvang. Peuters van 2 tot 4 jaar leren spelenderwijs de Nederlandse taal. Dit is niet gratis. Ook voor baby’s en dreumesen van 0 tot 2 jaar is er kinderopvang. 

Voor meer informatie kunt u bellen met de klantenservice van SKH via 023 567 2020.

Kinderen van 4 tot 12 jaar

Bij Stichting Meer Primairexterne-link-icoon kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar terecht voor internationale taalklassen (ITK) van kindcentrum Wereldwijsexterne-link-icoon. Kinderen leren stapsgewijs de Nederlandse taal. Zij krijgen ook allerlei uitdagende vakken zoals rekenen, lezen, wereldoriëntatie, muziek en gymnastiek.

Locatie:

  • IKC Wereldwijs, Graan voor Visch 14.402, Hoofddorp. 
Kinderen van 12 tot 18 jaar

Kinderen tussen 12 en 18 jaar kunnen terecht bij de internationale schakelklasexterne-link-icoon (ISK) van het Hoofdvaart College. Daar leren de jongeren Nederlands. Ook krijgen ze vakken zoals Engels, burgerschap, sport en kunst.

Locatie:

  • ISK Haarlemmermeer, Hammarskjöldstraat 226, Hoofddorp.

Waar vind ik meer informatie over de situatie in Oekraïne?

Bij Rijksoverheidexterne-link-icoon vindt u meer informatie over de oorlog en onze nationale veiligheid. Maar bijvoorbeeld ook informatie over nepnieuws.