Collectieve zorgverzekering

Voor inwoners met een laag inkomen is er een collectieve zorgverzekering. U kunt dan de collectieve zorgverzekering afsluiten die de gemeente aanbiedt. Deze verzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De verzekering is vooral interessant wanneer u hoge medische kosten heeft.

Heb ik recht op een collectieve zorgverzekering?

De volgende voorwaarden gelden:

  • U bent inwoner van Haarlemmermeer. 
  • U volgt geen studie waarvoor u studiefinanciering krijgt van DUO. Dit geldt alleen als u jonger bent dan 27 jaar. Studenten zijn uitgesloten van deelname aan de collectieve zorgverzekering. 
  • U heeft een netto maandinkomen tot en met 120% van de geldende bijstandsnorm. Hierbij telt vakantiegeld niet mee. De hoogte van de bijstandsnorm hangt af van uw woonsituatie en gezinssamenstelling. De bijstandsnorm verandert ieder jaar in januari en juli. Bekijk de normentabel
  • U heeft een vermogen beneden het ‘vrij te laten vermogen’. Bekijk wat de vermogensgrenzen zijn. Deze zijn hetzelfde als voor de aanvraag van een bijstandsuitkering.

Er is geen medische keuring. Zorg en Zekerheid en Univé accepteren iedereen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. 

Welke collectieve zorgverzekering kan ik afsluiten?

De gemeente heeft een contract gesloten met 2 zorgverzekeraars: Univé en Zorg en Zekerheid. Bij deze verzekeraars kunt u een gemeentelijke collectieve zorgverzekering afsluiten. De verzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. U krijgt alleen korting op de aanvullende verzekering. De gemeente betaalt mee aan de premie.

De korting is verwerkt in de premie die u maandelijks betaalt aan de zorgverzekeraar. Dat geldt voor de volgende aanvullende verzekeringen:

Een standaard aanvullende verzekering

U verwacht weinig extra kosten. U betaalt het wettelijk eigen risico van € 385. De korting is ongeveer € 12 per maand.

  • Univé: Compact
  • Zorg en Zekerheid: AV-Gemeente Standaard

Een uitgebreide aanvullende verzekering

U verwacht meer dan gemiddelde zorgkosten. U kiest een uitgebreide aanvullende verzekering. Het eigen risico van € 385 is ook meeverzekerd. De korting is ongeveer € 40 per maand.

  • Univé: Compleet
  • Zorg en Zekerheid: AV-Gemeente Top

Wanneer kan ik overstappen?

De regels voor de collectieve zorgverzekering zijn veranderd vanaf 1 januari 2023. De korting op de premie van uw zorgverzekering krijgt u niet altijd meer automatisch.

Ontvangt u op dit moment een uitkering van de gemeente Haarlemmermeer? Dan blijft u automatisch collectief verzekerd bij Zorg en Zekerheid of Univé. U hoeft niets te doen.

Ontvangt u op dit moment geen uitkering van de gemeente Haarlemmermeer? Dan wordt de collectieve zorgverzekering niet meer automatisch verlengd. U ontvangt dan vanaf 1 januari 2024 geen korting meer op uw premie.

Tussen 12 november 2023 en 1 januari 2024 kunt u bij Gezond Verzekerd uw zorgpakket wijzigen of opnieuw aanmelden. Of overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Hoe meld ik mij aan voor de collectieve zorgverzekering?

Dat kan bij Gezond Verzekerd. U vindt er meer informatie over de pakketten, de kosten en de bijdrage van de gemeente. Ook kunt u de pakketten vergelijken met uw huidige zorgverzekering. Vervolgens kiest u het pakket dat bij u past. De kortingen zijn verwerkt in de premie die u moet betalen aan Zorg en Zekerheid en Univé. Zie voor kortingen Welke collectieve zorgverzekering kan ik afsluiten?.

Waar kan ik terecht met vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u hulp bij het overstappen? Neem dan contact op via:

  • Zorg en Zekerheid: 071 582 5825.
  • Univé: 0800 023 4763. Of ga langs bij de verzekeringswinkel van Univé aan het Houtplein 32 in Haarlem. De verzekeringswinkel is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur geopend.

Wilt u hulp bij het overstappen? U kunt hulp krijgen van een cliëntondersteuner. De cliëntondersteuner is onafhankelijk en u hoeft er niet voor te betalen.