Bijzondere bijstand

Heeft u een laag inkomen en bijzondere kosten die u niet kunt betalen? Bijvoorbeeld voor orthopedische schoenen, tandartskosten of rechtshulp? Dan kunt u misschien extra geld krijgen van de gemeente. Dit heet bijzondere bijstand.

Heb ik recht op bijzondere bijstand?

  • U heeft weinig spaargeld. Minder dan € 7.575 (in 2024) aan spaargeld als u alleen bent. Of minder dan € 15.150 (in 2024) als u alleenstaande ouder bent, als u gehuwd bent of als u samenwoont. Het vermogen in uw eigen woning telt niet mee. De hoogte van de regeling hangt af van uw woonsituatie en verandert ieder jaar in januari en juli. Bekijk de normentabel.
  • Via de knop Bereken uw recht controleert u zelf of u bijzondere bijstand kunt krijgen. Daar vult u uw gegevens in en krijgt u een persoonlijk advies.
  • U hoeft geen bijstandsuitkering te hebben om bijzondere bijstand te krijgen. Ook met een andere uitkering, een laag pensioen of een laag salaris krijgt u soms bijzondere bijstand.
  • De bijzondere bijstand krijgt u als lening of als gift. Een lening betaalt u terug, een gift krijgt u van de gemeente. Dit hangt af van het soort kosten dat u maakt. Krijgt u bijvoorbeeld bijzondere bijstand om uw woning in te richten of huishoudelijke apparatuur te kopen? Dan wordt dit als lening gegeven. U betaalt de bijzondere bijstand dan in termijnen terug aan de gemeente.

Waarvoor kan ik geen bijzondere bijstand aanvragen?

  • Heeft u hulp in de huishouding nodig? Vraag dan geen bijzondere bijstand aan, maar vul een verzoek in voor Wmo bij Wmo-voorzieningen.
  • Heeft u kosten gemaakt voor re-integratie zoals reiskosten, een eigen bijdrage voor kinderopvang of scholingskosten? Neem dan contact op met uw casemanager. 

Welke kosten worden met bijzondere bijstand vergoed?

  • De kosten moeten bijzonder zijn. Dit betekent dat het gaat om kosten die niet iedereen maakt. Bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor orthopedische schoenen, kosten voor uw gehandicaptenparkeerkaart, tandartskosten of rechtshulp. Door omstandigheden heeft u de kosten wel. 
  • Het is echt nodig dat u de kosten maakt. Soms vragen wij aan een arts of andere deskundige of de kosten inderdaad nodig zijn.
  • De kosten worden nergens anders vergoed. Als u kosten heeft die uw verzekering vergoedt, krijgt u geen bijzondere bijstand.
  • Voordat u de rekening betaalt, maakt u een melding bij de gemeente. Let op dat de rekening niet ouder is dan 3 maanden.
  • U kijkt in sommige gevallen eerst of u zelf een lening kunt afsluiten. Bijvoorbeeld voor spullen die nodig zijn om uw woning in te richten. Bijvoorbeeld een bed, tv of koelkast.

Hoe vraag ik bijzondere bijstand aan?

Wilt u weten of u voor bijzondere bijstand in aanmerking komt? Klik dan op de knop ‘Bereken uw recht’. Met dit programma controleert u zelf op welke toeslagen en regelingen van de gemeente u recht heeft. U doorloopt een aantal stappen en vult uw gegevens in. Aan het eind krijgt u een overzicht met persoonlijk advies. Daarna kunt u direct de regelingen aanvragen door met DigiD in te loggen.

Na het versturen van uw aanvraag krijgt u binnen 8 weken een beslissing van de gemeente op uw aanvraag.

Hoe blijf ik op de hoogte van mijn verzoek?

  • U gebruikt Bereken uw rechtexterne-link-icoon om uw aanvraag in te vullen en verstuurt het. U ontvangt een ontvangstbevestiging per e-mail. 
  • Binnen 8 weken ontvangt u een brief. Daarin staat of u het geld krijgt.
  • Als het nodig is, maakt de medewerker met u een afspraak voor een gesprek. Het gesprek gaat over uw situatie en waar u tegenaan loopt.