Stemmen

Op donderdag 6 juni 2024 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. U kunt dan stemmen op de partij en kandidaat die u in het Europees Parlement wilt. Op deze pagina leest u hoe u kunt stemmen.

Mag ik stemmen?

U mag in Nederland stemmen voor het Europees Parlement als u aan deze voorwaarden voldoet:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit. Of de nationaliteit van een andere EU-lidstaat.
  • U bent 18 jaar of ouder op 6 juni 2024.

U kunt stemmen op de Nederlandse leden van het parlement. Woont u in Nederland en heeft u de nationaliteit van een ander EU-land? Dan kunt u kiezen of u stemt in Nederland of in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft. Als u in uw woongemeente wilt stemmen, dan heeft u tot 23 april 2024 om dit te registeren. U doet dit eenvoudig online via DigiDexterne-link-icoon.

Op wie kan ik stemmen?

Als u de Nederlandse nationaliteit heeft en in Nederland stemt, kiest u de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Kan ik als niet-Nederlandse EU-burger stemmen in Nederland?

Ja, dat kan. U moet zich registreren bij de gemeente waar u woont. U kunt dit op 3 manieren doen:

Kan ik stemmen in het EU-land waarvan ik de nationaliteit heb?

Wilt u stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt? Dan hoeft u niets te doen. U hoeft zich dus niet bij de gemeente Haarlemmermeer te registeren.

Kijk op de website van het Europees Parlementexterne-link-icoon of u zich moet registreren in uw land om te kunnen stemmen.

Heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de verkiezingen van het Europees Parlement? Dan neemt u contact op met de gemeente in Nederland waar u woont of woonde. Uw registratie wordt dan ingetrokken. 

Kan ik vanuit het buitenland stemmen als ik daar tijdelijk verblijf?

Bent u tijdens de verkiezingen tijdelijk in het buitenland voor bijvoorbeeld werk, studie of vakantie? U kunt dan stemmen per brief. Dit regelt u uiterlijk 10 mei via gemeente Den Haagexterne-link-icoon.

Hoe laat ik iemand anders voor mij stemmen?

Kunt u niet stemmen op 6 juni 2024? Dan kunt u iemand anders namens u laten stemmen. Dit heet iemand machtigen. Dat kan op 2 manieren: u geeft uw stempas persoonlijk aan de gemachtigde of u gebruikt een machtigingsformulier. 

Voorwaarden

Als u iemand namens u wilt laten stemmen, moet deze persoon aan 2 voorwaarden voldoen:

  1. De persoon die namens u stemt woont ook in gemeente Haarlemmermeer.
  2. De persoon die namens u stemt, stemt zelf ook op 6 juni 2024. Hij of zij mag uw stem alleen uitbrengen tegelijkertijd met zijn of haar eigen stem.

Deze persoon mag voor maximaal 2 andere personen stemmen, naast zijn of haar eigen stem.

Iemand namens u laten stemmen met uw stempas

U kunt iemand machtigen met uw stempas. Deze ontvangt u uiterlijk 23 mei. Het werkt zo:

  1. U vult de achterkant van de stempas in. 
  2. U zet uw handtekening op de stempas. 
  3. Ook de persoon die u machtigt zet een handtekening op de stempas. 
  4. U geeft een kopie van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan de persoon die u machtigt. Dit mag ook een foto zijn op een mobiele telefoon of tablet. Zorg dat de foto goed leesbaar is. 
  5. Deze persoon neemt de kopie en uw stempas mee wanneer hij of zij stemt.

Iemand namens u laten stemmen door een schriftelijk verzoek

U downloadt het formulier Verzoek om bij volmacht te stemmen (pdf) en vult dit in. U zet uw handtekening op het formulier. Ook de persoon die namens u stemt zet een handtekening op het formulier. 

U stuurt uw verzoek per post naar: Gemeente Haarlemmermeer t.a.v. Burgerzaken, antwoordnummer 57, 2130 VB Hoofddorp. U hoeft geen postzegel te plakken. De gemeente heeft het formulier uiterlijk 30 mei om 17.00 uur nodig. Als wij het later ontvangen kunnen wij niet beloven dat de machtiging op tijd aankomt. 

U mag het formulier ook langsbrengen of sturen naar verkiezingen@haarlemmermeer.nl.