Rijbewijs aanvragen of verlengen

Wilt u uw rijbewijs verlengen omdat deze binnenkort verloopt? Of bent u pas geslaagd voor uw rijexamen? Dan kunt u een rijbewijs aanvragen. Maak een afspraak bij de gemeente.
Op maandag 4 maart kunt u na 15.00 uur geen rijbewijs afhalen als u geen afspraak heeft.

Hoe kan ik een rijbewijs aanvragen of verlengen?

 • U vraagt zelf een rijbewijs aan bij de gemeente. Klik op de knop 'Maak een afspraak'.
 • Wilt u een rijbewijs verlengen? Dat kan ook online. Hoe dit werkt, leest u op de pagina Verleng uw rijbewijs online.

Wat neem ik mee bij het aanvragen en ophalen van mijn rijbewijs?

Meenemen als u uw rijbewijs aanvraagt of verlengt: 

 • Een geldig identiteitsbewijs.
 • Uw oude rijbewijs, als u al een rijbewijs heeft.
 • Een pasfoto in kleur. Uw pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden en moet voldoen aan deze eisen. Let op: u kunt geen pasfoto's laten maken in het gemeentekantoor Beukenhorst en in de servicecentra.
 • Uw pinpas. Betaal uw rijbewijs het liefst met pin.
 • Als u 75 jaar of ouder bent heeft u ook goedkeuring van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) nodig. 

Meenemen als u uw rijbewijs ophaalt: 

 • Een geldig identiteitsbewijs.
 • Uw oude rijbewijs, als u al een rijbewijs heeft.

Wat kost een rijbewijs?

Prijzen rijbewijs
Soort rijbewijsPrijs
Rijbewijs€ 51,10
Extra tarief vermissing rijbewijs€ 28,50
Rijbewijs met spoedaanvraag€ 90,75
Gezondheidsverklaring€ 50,05

Wanneer en waar kan ik mijn rijbewijs ophalen?

Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen. Bijvoorbeeld: wanneer u een rijbewijs op maandag aanvraagt, kunt u het 1 week later op maandag ophalen.

U haalt uw rijbewijs op bij de locatie waar u het heeft aangevraagd. U kunt kiezen om uw rijbewijs op afspraak of zonder afspraak af te halen. Bekijk de openingstijden van gemeentekantoor Beukenhorst, servicecentrum Nieuw-Vennep en servicecentrum Halfweg als u zonder afspraak langskomt.

Wat doe ik als ik mijn rijbewijs met spoed nodig heb?

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt het rijbewijs dan na 2 werkdagen ophalen. Een spoedaanvraag voor een rijbewijs is duurder dan een normale aanvraag.

Heb ik een gezondheidsverklaring en een medische keuring nodig?

Gezondheidsverklaring 

Soms heeft u een gezondheidsverklaring nodig als u een rijbewijs aanvraagt of verlengt. In de gezondheidsverklaring geeft u het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) informatie over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.

U heeft een gezondheidsverklaring nodig als:

 • U een rijbewijs voor een vrachtwagen (rijbewijs C) of een bus (rijbewijs D) heeft.
 • U een medische beperking heeft.
 • U 70 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.
 • U ouder bent dan 75 jaar.

U koopt de gezondheidsverklaring op de website van het CBR. Het CBR beoordeelt uw gezondheidsverklaring. Het kan zijn dat er een aanvullende keuring nodig is. Op Mijn CBR kunt u de status van de aanvraag bekijken.

Bent u 75 jaar of ouder? Dan kunt u kiezen om de gezondheidsverklaring op de website van het CBR of bij de gemeente te kopen. Wilt u het aan de balie kopen? Maak een afspraak. Kies in het afspraakformulier voor 'gezondheidsverklaring'. 

Wilt of kunt u de aanvraag niet digitaal doen? Dan kunt u een gezondheidsverklaring op papier kopen op de website van het CBR.

Medische keuring 

U heeft een medische keuring nodig als:

 • U een rijbewijs voor een vrachtwagen (rijbewijs C) of een bus (rijbewijs D) heeft.
 • U een medische beperking heeft.
 • Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.

Mag ik autorijden als ik nog geen 18 jaar ben?

Heb je je rijexamen gehaald, maar ben je nog geen 18? Dan mag je rijden onder begeleiding van een coach. Hier heb je een begeleiderspas voor nodig. Je kunt een begeleiderspas aanvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Als je de begeleiderspas hebt, vraag je bij de gemeente je rijbewijs aan.

Wat moet ik doen als ik 75 jaar of ouder ben?

Bent u 75 jaar of ouder en wilt u uw rijbewijs aanvragen of verlengen? Dan heeft u een gezondheidsverklaring en een medische keuring nodig. Uw nieuwe rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig. Elke keer dat u uw rijbewijs verlengt, moet u opnieuw gekeurd worden. Het advies is om dit minimaal 5 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs bij het CBR aan te vragen. Meer informatie over het verlengen van uw rijbewijs als 75-plusser leest u op de website van het CBR.

Hoe vraag ik een rijbewijs aan voor de bromfiets of een andere categorie?

 • Heb je je rijexamen voor de bromfiets gehaald? Gefeliciteerd! Maak snel een afspraak met de gemeente en vraag je rijbewijs met categorie AM aan.
 • Heeft u al een rijbewijs en bent u geslaagd voor een rijexamen in een andere categorie? Vernieuw dan uw bestaande rijbewijs.

Hoe lang is een rijbewijs geldig?

Een rijbewijs is 10 jaar geldig, maar er zijn uitzonderingen:

 • Een rijbewijs voor vrachtwagen of bus is 5 jaar geldig.
 • Als u tussen de 65 en 70 jaar bent wordt uw rijbewijs verlengd tot uw 75ste verjaardag.
 • Als u tussen de 70 en 75 jaar bent is uw rijbewijs 5 jaar geldig. 
 • Als u 75 jaar of ouder bent is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.
 • Bij een medische keuring in verband met ziekte is het afhankelijk van de keuring.

Wat doe ik als mijn rijbewijs kwijt, gestolen of beschadigd is?

Is uw rijbewijs gestolen? Of bent u het verloren? Doe dan aangifte van vermissing. U kunt:

 • De vermissing digitaal doorgeven aan de RDW. Dit is gratis. De RDW blokkeert dan uw rijbewijs zodat niemand er misbruik van kan maken. 
 • De vermissing doorgeven aan de balie bij de gemeente. Dit kost geld. Aan de balie kunt u meteen een nieuw rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor een afspraak.

Bij diefstal, inbraak of een overval adviseren wij u om ook aangifte bij de politie te doen. U krijgt dan een proces-verbaal. Neem deze mee als u de vermissing van uw rijbewijs doorgeeft bij de gemeente. Is uw rijbewijs in het buitenland gestolen? Neem dan een proces-verbaal van de buitenlandse politie mee.

Is uw rijbewijs beschadigd? Vraag een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente. 

Kan ik mijn buitenlandse rijbewijs omwisselen?

Komt u uit het buitenland en gaat u in Nederland wonen? U kunt dan een bepaalde tijd uw buitenlandse rijbewijs gebruiken. Hoe lang dat kan, hangt af van het land waar u het rijbewijs heeft gehaald. Daarna kunt u onder bepaalde voorwaarden uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U vraagt dit aan bij de gemeente. Maak daarvoor een afspraak via het afspraakformulier en kies voor 'rijbewijs buitenland omwisselen'. 

De gemeente stuurt de aanvraag samen met uw rijbewijs naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). U krijgt bericht van de RDW wanneer uw rijbewijs bij de gemeente klaarligt.

Wat doe ik als ik niet ingeschreven sta?

Heeft u een Nederlands rijbewijs en bent u in Nederland, maar staat u niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)? Dan kunt u bij ons een aanvraag doen om uw rijbewijs te verlengen. Ook zoeken we uit waarom u niet staat ingeschreven en op welke plek u in Nederland bent.

Bekijk wat u moet meenemen bij het aanvragen en ophalen van uw rijbewijs.

Daarnaast heeft u ook deze documenten nodig:

 • Een bewijs van uitschrijving:
  • Bent u op of na 1 oktober 1994 uitgeschreven uit een Nederlandse gemeente? Dan heeft u heeft een bewijs van uitschrijving uit de Registratie Niet Ingezetenen (RNI) nodig.
  • Bent u voor 1 oktober 1994 uitgeschreven uit een Nederlandse gemeente? Dan heeft u een bewijs van uitschrijving van het Bureau Vestigingsregister van de gemeente Den Haag nodig. 
 • Bewijsstukken waaruit blijkt dat u minimaal 185 dagen per kalenderjaar in Nederland verblijft. Bijvoorbeeld afschriften van betalingen in supermarkten of tankstations in Nederland, betalingen van verzekeringen of betalingen aan de Belastingdienst. 

Rijbewijs verlengen vanuit het buitenland

Heeft u een Nederlands rijbewijs en woont u in het buitenland? Als u in een land binnen de Europese Unie woont verlengt u uw Nederlands rijbewijs bij de RDW.

Kan ik met mijn rijbewijs inloggen bij DigiD?

Vanaf 1 juli 2023 kunt u met een rijbewijs inloggen bij DigiD. Dit kan bijvoorbeeld op websites van de overheid. 

Heeft u uw rijbewijs opgehaald? U ontvangt binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. In de brief staat een pincode. Met die pincode kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs aanzetten. U kunt dan met uw rijbewijs inloggen bij DigiD. Dit is niet verplicht.

Heeft u vragen over inloggen met uw rijbewijs? Neem contact op met DigiD. Ga naar Digid.nl of bel 088 123 65 55.