Verkiezingen Europees Parlement 2024

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn van 6 tot en met 9 juni 2024. In Nederland worden de verkiezingen op donderdag 6 juni gehouden. De leden van het Europees Parlement worden gekozen door de inwoners van de Europese Unie.

Hoe werken de verkiezingen?

Om de 5 jaar kiezen inwoners va de Europese Unie de leden van het Europees Parlement. In video’s van Europa.euexterne-link-icoon wordt uitgelegd wat het Europees Parlement is en hoe de leden van het Europees Parlement worden gekozen. 

Meer informatie over de verkiezingen leest u op de website Kiesraad.nlexterne-link-icoonRijksoverheid.nlexterne-link-icoon en Elections.europa.euexterne-link-icoon

Wie mag stemmen?

U mag in Nederland stemmen voor het Europees Parlement als u aan deze voorwaarden voldoet:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit. Of de nationaliteit van een andere EU-lidstaat.
  • U bent 18 jaar of ouder op 6 juni 2024.

U kunt stemmen op de Nederlandse leden van het parlement. Woont u in Nederland en heeft u de nationaliteit van een ander EU-land? Dan kunt u kiezen of u stemt in uw woongemeente of in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft. Als u in uw woongemeente wilt stemmen, dan heeft u tot 23 april 2024 om dit te registeren. U doet dit eenvoudig via een online verzoekexterne-link-icoon.

Waar en wanneer worden de stemmen geteld?

Op 6 juni na 21.00 uur worden op de stembureaus de stemmen op partijniveau geteld. Dit betekent dat alle stemmen per partij geteld worden. 

Op 7 juni vanaf 8.30 uur worden op het gemeentelijk stembureau alle stemmen op kandidaatsniveau geteld. Dit betekent dat alle stemmen per kandidaat geteld worden. Het tellen van de stemmen gebeurt in de Van Zantenhal in Nieuw-Vennep.

De telling is openbaar. Dat betekent dat u kunt meekijken bij het tellen van de stemmen.

Op zondagavond 9 juni is er een voorlopige uitslag op partijniveau van gemeente Haarlemmermeer.

De volledige uitslag wordt op maandag 10 juni om 9.30 uur bekendgemaakt tijdens de zitting van het Gemeentelijk Stembureau in gemeentekantoor Beukenhorst.

Hoe kan ik mijn politieke partij registeren?

U kunt uw politieke partij tot 12 maart 2024 laten registeren bij de Kiesraadexterne-link-icoon.

Registratie van een partijnaam is niet verplicht. Een politieke partij kan ervoor kiezen om met een blanco lijst deel te nemen.