Verkiezingen Europees Parlement 2024

De verkiezingen van het Europees Parlement zijn op 6 juni 2024. De leden van het Europees Parlement worden gekozen door de inwoners van de Europese Unie. U stemt op de Nederlandse leden van het parlement. Woont u in Nederland en heeft u de nationaliteit van een ander EU-land? Dan kunt u kiezen of u stemt in Nederland of in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft.

Op wie kan ik stemmen?

Als u in Nederland stemt, kiest u de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Kan ik als niet-Nederlandse EU-burger stemmen in Nederland?

Ja, dat kan. U moet zich registreren bij de gemeente waar u woont. Dit doet u door het formulier Y 32 in te vullen en op te sturen. Stuur ook een kopie van uw geldige paspoort of rijbewijs op. 

Er is een instructie voor het formulier Y 32 in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Pools.

Het formulier moet uiterlijk 23 april 2024 door ons zijn ontvangen.

Woont u in gemeente Haarlemmermeer? Dan mailt u het ingevulde formulier Y 32 en een kopie van uw geldige paspoort of rijbewijs op naar verkiezingen@haarlemmermeer.nl. Of u stuurt het op naar:

Gemeente Haarlemmermeer t.a.v. Burgerzaken
Antwoordnummer 57
2130 VB Hoofddorp

U hoeft u geen postzegel te plakken.

Kan ik stemmen in het EU-land waarvan ik de nationaliteit heb?

Wilt u stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt? Dan hoeft u niets te doen. U hoeft zich dus niet bij de gemeente Haarlemmermeer te registeren. In 2024 krijgt u een stempas van het land van uw nationaliteit.

Heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de verkiezingen van het Europees Parlement? Dan neemt u contact op met de gemeente in Nederland waar u woont of woonde. Uw registratie wordt dan ingetrokken.