links het raadhuis aan het Raadhuisplein, rechts de tijdelijke locatie aan de Taurusavenue

Verhuizing gemeente begonnen

29 maart 2022
Stadscentrum Hoofddorp

Het is zover: na ruim veertig jaar verlaat de gemeentelijke organisatie het raadhuis aan het Raadhuisplein in Hoofddorp. Ambtenaren, bestuur en gemeenteraad verhuizen naar twee tijdelijke locaties: de Taurusavenue 100 in Beukenhorst en gebouw Polderlanden in het overdekte winkelcentrum Vier Meren. Op 31 maart is de laatste raadsvergadering in het raadhuis, op 6 april de laatste trouwerij.

Woensdag 6 april is ook de laatste dag dat de balies van Burgerzaken in het raadhuis open zijn. Op 7 en 8 april zijn deze dicht. Vanaf maandag 11 april zijn de balies van Burgerzaken, Vergunningen en het Ondernemersplein aan de Taurusavenue geopend. En vanaf maandag 11 april zijn gesprekken met Sociale Dienstverlening en Leerplicht in gebouw Polderlanden. Wie een afspraak maakt met de gemeente, ontvangt per e-mail een afspraakbevestiging waarin staat waar de afspraak is. 

links het raadhuis aan het Raadhuisplein, rechts de tijdelijke locatie aan de Taurusavenue

De verhuizing van de gemeente van het Raadhuisplein naar de Taurusavenue is gestart.

Raad en college

De nieuwe gemeenteraad - die bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen is gekozen - wordt woensdag 30 maart in de raadzaal geïnstalleerd tijdens een buitengewone raadsvergadering. De eerste ‘gewone’ vergadering van de nieuwe raad is dan op 31 maart. Maar zó gewoon is die niet: het is namelijk de allerlaatste raadsvergadering in dit raadhuis. De vergaderingen daarna zijn in het tijdelijke gemeentekantoor aan de Taurusavenue 100. Ook het college van burgemeester en wethouders zit straks op deze locatie.

Sloop

Niet alle afdelingen in het raadhuis verhuizen tegelijk. De verhuisperiode loopt van 28 maart tot 19 april. Daarna beginnen de voorbereidingen voor de sloop van het gebouw. De aannemer doet eerst een asbestonderzoek en vanaf mei/juni wordt de binnenkant gesloopt. In september/oktober gaat dan de hamer in het gebouw, vanaf de kant van het parkeerterrein naar de kant van het winkelcentrum. De sloop duurt ongeveer een jaar. Het centrum blijft gewoon bereikbaar. De stoep en het fietspad naast het raadhuis worden wel afgezet, maar fietsers kunnen over de weg en voetgangers over de stoep aan de overkant.

Streetart

Het gebouw krijgt op het laatste moment nog een bijzondere versiering. Als ode aan het raadhuis brengt kunstenaar Daan Wille in april samen met jongeren ‘streetart’ aan op de zijgevel van het gebouw, aan de kant van het winkelcentrum. Dit is onderdeel van de campagne YouChoose, dat het dragen van messen bij jongeren wil tegengaan en hen aanmoedigt indruk te maken met hun ‘skills’ in plaats van met een mes.

Nieuw gemeentehuis

Op de plek van het raadhuis komt straks een nieuw gemeentehuis. Dat is nodig omdat het huidige gebouw niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd en de onderhoudskosten en het energieverbruik erg hoog zijn. Gekozen is voor het schetsontwerp van bureau cepezed: een uitnodigend, gebruiksvriendelijk en duurzaam gebouw: Nieuw gemeentehuis uitnodigend en duurzaam. De komende maanden wordt het schetsontwerp uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp.

Twee tijdelijke locaties

Vanaf 11 april heeft de gemeente twee tijdelijke locaties in Hoofddorp:

  • Gemeentekantoor, locatie Beukenhorst, Taurusavenue 100, 2132 LS Hoofddorp: Burgerzaken, Vergunningen, Ondernemersplein, trouwkamer.
  • Het gemeentekantoor Beukenhorst is goed bereikbaar met het openbaar vervoer: bus 300, 340, 341, 397, N30, N97. Uitstappen halte Beukenhorst, twee minuten lopen. Wie met de auto komt, kan parkeren op de bezoekersparkeerplaatsen.
  • Gemeentekantoor, locatie Polderlanden, Marktlaan 124, 2132DM Hoofddorp (in het overdekte winkelcentrum Vier Meren): gesprekken Sociale Dienstverlening en Leerplicht.
  • Het gemeentekantoor Polderlanden is met veel bussen bereikbaar. Uitstappen halte Burgemeester Van Stamplein, twee minuten lopen. Wie met de auto komt, kan parkeren in garage Vier Meren.