Meehelpen als stembureaulid of stemmen tellen

Bij de verkiezingen helpen veel mensen mee in de stembureaus. Als u meehelpt zorgt u ervoor dat het stemmen goed verloopt en de stemmen worden geteld. We zoeken mensen die willen helpen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni 2024 en het centraal tellen van de stemmen op 7 juni 2024. U krijgt hiervoor een vergoeding.

Kan ik stembureaulid worden?

Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich aanmelden. U kunt zich aanmelden voor de verkiezingen op 6 juni en het centraal tellen van de stemmen op 7 juni 2024.

Hoe meld ik me aan?

U kunt uzelf digitaal aanmelden als stembureaulidexterne-link-icoon. Nadat u op ‘Ja, ik help mee!’ heeft geklikt vult u uw gegevens in en doorloopt de stappen. U kiest zelf een functie en geeft uw beschikbaarheid door. Via de knop ‘Inloggen’ komt u op uw persoonlijke portaal. Hier vindt u alle informatie over de functies, trainingen en vergoedingen. 

Komt u er niet uit of heeft u vragen? Stuur een e-mail naar verkiezingen@haarlemmermeer.nl.

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?

Nadat u zich heeft aangemeld ontvangt u hiervan bevestiging.

Wat doe ik als stembureaulid?

Als stembureaulid zorgt u ervoor dat alles op het stembureau goed verloopt. U doet dan deze taken: 

  • Stempassen innemen en controleren op echtheid. 
  • Stembiljetten aan kiezers geven en nagaan of kiezers de biljetten inleveren. 
  • Het verslag (proces-verbaal) opmaken met de uitslag. 
  • Het tellen van de stemmen. 

Wat doe ik als stemmen ga tellen?

Als teller helpt u mee met het tellen van de stemmen. Op de dag van de verkiezingen worden vanaf 21.00 uur de stemmen geteld op de stembureaus. Dit gebeurt op partijniveau.

Op de dag na de verkiezingen worden de stemmen geteld in de Van Zantenhal in Nieuw-Vennep. De stemmen worden dan op kandidaatsniveau geteld.

Hoelang ben ik aan het werk?

De stembureaus zijn open van 7.30 tot 21.00 uur. Daarna telt u de stemmen. U blijft op het stembureau totdat alle stemmen zijn geteld.