Identiteitskaart

De identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort. U kunt hiermee naar de meeste landen in Europa reizen. U vraagt een identiteitskaart zelf aan bij de gemeente. U haalt uw identiteitskaart op bij de locatie waar u het heeft aangevraagd of u laat het thuisbezorgen.
Maak op tijd een afspraak om uw identiteitskaart te vernieuwen. De wachttijd voor een afspraak in Hoofddorp is 2 weken, in Halfweg is 1 week en in Nieuw-Vennep 2 weken. U kunt via de telefoon niet eerder een afspraak maken dan via de website. Vanaf 21 maart zijn de balies in Hoofddorp ook open op donderdagavond.
Op maandag 4 maart kunt u na 15.00 uur geen identiteitskaart afhalen als u geen afspraak heeft.

Hoe vraag ik een identiteitskaart aan?

U vraagt een identiteitskaart zelf aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak.

Wat kost een identiteitskaart?

Prijzen identiteitskaart
Identiteitskaart voorPrijs
Volwassenen€ 75,80
Kinderen tot 18 jaar€ 40,90
Volwassenen, met spoedaanvraag€ 132,85
Kinderen tot 18 jaar, met spoedaanvraag€ 97,95

Wat neem ik mee bij het aanvragen en ophalen?

Volwassenen en jongeren boven de 12 jaar

U vraagt uw identiteitskaart persoonlijk aan de balie aan en haalt deze ook persoonlijk op.

Meenemen bij het aanvragen van een (nieuwe) identiteitskaart:

 • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die u heeft. Ook als ze niet meer geldig zijn. 
 • Een pasfoto in kleur. Uw pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden en moet voldoen aan deze eisen. Let op: u kunt geen pasfoto's laten maken in het gemeentekantoor Beukenhorst en in de servicecentra.
 • Pinpas, geld of creditcard. U kunt op de locaties op deze manieren betalen: 

  • Gemeentekantoor Beukenhorst, servicecentrum Nieuw-Vennep en servicecentrum Halfweg: pinpas en contant geld.

  • Gemeentebalie Schiphol: pinpas en creditcard (geen Visa Electron en American Express). U kunt niet met contant geld betalen.

Meenemen bij het ophalen van uw identiteitskaart:

 • Uw oude identiteitskaart. Deze levert u dan in. 

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag van hun identiteitskaart. Je vraagt je identiteitskaart dus persoonlijk aan de balie aan en haalt deze ook persoonlijk op. 

Meenemen bij het aanvragen van een (nieuwe) identiteitskaart:

 • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die je hebt. Ook als ze niet meer geldig zijn. 
 • Een pasfoto in kleur. Je pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden en moet voldoen aan deze eisen. Let op: je kunt geen pasfoto's laten maken in het gemeentekantoor Beukenhorst en in de servicecentra.
 • Schriftelijke toestemming van allebei je ouders. Of van de mensen die het ouderlijk gezag over jou hebben. Dat kan op 2 manieren:
  • Laat je ouders of gezaghouders online toestemming geven (inloggen met DigiD). Ook de ouder die misschien meekomt naar de afspraak geeft online toestemming. Hierdoor duurt de afspraak aan de balie korter. Het is niet nodig dat je de digitale verklaring en de identiteitsbewijzen van je ouders meeneemt.
  • Laat je ouders of gezaghouders het formulier Toestemming afgifte reisdocument minderjarige (pdf hieronder) printen, invullen en ondertekenen. En neem de originele identiteitsbewijzen van allebei je ouders of gezaghouders mee.
 • Minimaal 1 ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag.
 • Pinpas, geld of creditcard. Je kunt op de locaties op deze manieren betalen: 

  • Gemeentekantoor Beukenhorst, servicecentrum Nieuw-Vennep en servicecentrum Halfweg: pinpas en contant geld.

  • Gemeentebalie Schiphol: pinpas en creditcard (geen Visa Electron en American Express). U kunt niet met contant geld betalen. 

Meenemen bij het ophalen van de identiteitskaart:

 • Je oude identiteitskaart. Deze lever je dan in.
 • Bij het ophalen is 1 van je ouders aanwezig. Lukt dit niet, en kom je met je oma of de oppas? Laat dan je ouder toestemming geven.

Wanneer en waar kan ik mijn identiteitskaart ophalen?

U krijgt bericht als u uw identiteitskaart kunt ophalen. Het is druk en daarom kan de levertijd langer zijn.

U haalt uw identiteitskaart op bij de locatie waar u het heeft aangevraagd. U kunt kiezen om uw identiteitskaart op afspraak of zonder afspraak af te halen. Bekijk de openingstijden van gemeentekantoor Beukenhorst, servicecentrum Nieuw-Vennep en servicecentrum Halfweg als u zonder afspraak langskomt. Bij gemeentebalie Schiphol kunt u uw paspoort alleen op afspraak afhalen.

Wat doe ik als mijn identiteitskaart kwijt, gestolen of beschadigd is?

 • Bent u uw identiteitskaart kwijt? Doe dan aangifte van vermissing bij de gemeente. Geef de vermissing zo snel mogelijk digitaal door. Wilt u het liever aan de balie melden? Maak een afspraak.

 • Bij diefstal, inbraak of een overval adviseren wij u om ook aangifte bij de politie te doen. Dit is niet verplicht. U vraagt daarna een nieuw paspoort aan.

 • Vindt u uw oude identiteitskaart terug? Lever die dan in bij de gemeente. Deze is namelijk niet meer geldig.

 • Verliest u uw identiteitskaart in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Wat doe ik als ik mijn identiteitskaart met spoed nodig heb?

 • Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt de identiteitskaart dan na 2 werkdagen ophalen. Een spoedaanvraag is duurder dan een normale aanvraag.
 • Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Marechaussee voor een nooddocument. De Koninklijke Marechaussee is bereikbaar op telefoonnummer 0800 1814.

Kan ik mijn identiteitskaart laten bezorgen of ophalen?

U kunt ook uw identiteitsbewijs thuis laten bezorgen. Geef dit aan bij de aanvraag, als u dit wilt.

Welke voorwaarden gelden er?

 • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
 • U staat ingeschreven bij gemeente Haarlemmermeer.

Staat u niet in een Nederlandse gemeente ingeschreven? Kijk dan bij Paspoort of identiteitskaart voor Nederlanders in het buitenland of Paspoort of identiteitskaart voor Nederlanders zonder vaste woonplaats.

Naar welke landen kan ik reizen met een identiteitskaart?

U kunt met een identiteitskaart naar de meeste landen in Europa reizen. Bekijk op de website van Rijksoverheid de landen waar u naartoe kunt reizen met een identiteitskaart.

Wat moet ik regelen als ik met een minderjarig kind naar het buitenland ga?

Kinderen hebben een eigen identiteitskaart of paspoort nodig. Ook is er in veel gevallen bewijs nodig dat u de vader of moeder bent. Of dat u toestemming heeft van de ouders, verzorgers of personen die gezag hebben over het kind. Zo voorkomt u problemen bij de douane. Neem tijdens het reizen het formulier Aanvraag toestemming reizen met minderjarige naar buitenland mee.