Paspoort of identiteitskaart voor Nederlanders in het buitenland

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en woont u in het buitenland? En heeft u een (2e) paspoort of identiteitskaart nodig? U vult de vragenlijst reisdocumenten gemeentebalie Schiphol in en voegt documenten toe. Nadat de documenten beoordeeld zijn, kunt u een afspraak maken.
We doen ons best om u snel te helpen, maar houd rekening met 4 tot 6 weken wachttijd.

Hoe vraag ik een reisdocument aan?

Het aanvragen van een reisdocument bij gemeentebalie Schiphol werkt zo:

 1. Checklist maken en downloaden
  Maak uw checklist op Nederlandwereldwijd.nl. Na het invullen van deze checklist, krijgt u een overzicht van de documenten die u nodig heeft voor de aanvraag.
 2. Documenten scannen
  Scan alle vereiste documenten die in de checklist genoemd worden. Ook uw paspoort of identiteitskaart scant u in.
 3. Vragenlijst gemeentebalie Schiphol invullen en documenten toevoegen
  Vul op deze website de vragenlijst reisdocumenten gemeentebalie Schiphol in. Upload de gescande documenten uit de checklist. Voeg de vragenlijst samen met de documenten toe. De documenten die u moet uploaden staan in uw checklist uit stap 1.
 4. Afspraak maken
  Gemeentebalie Schiphol neemt binnen 4 weken via e-mail contact met u op. Het kan gebeuren dat de gemeente meer documenten van u nodig heeft. U krijgt dan hierover een e-mail.
  Zijn alle documenten ingediend en goedgekeurd? Dan krijgt u een e-mail met daarin een link om een afspraak te maken.
 5. Naar de afspraak komen
  U laat tijdens uw afspraak alle originele documenten zien die vermeld staan op uw checklist. Deze documenten heeft u al digitaal ingediend. Neem een pasfoto in kleur mee die voldoet aan deze eisen.
  Tijdens de afspraak worden uw vingerafdrukken opgenomen en u betaalt het reisdocument. Ook maakt een medewerker een afspraak voor het afhalen van uw paspoort of identiteitskaart. 
 6. Reisdocument afhalen of laten bezorgen
  U komt uw paspoort of identiteitskaart persoonlijk ophalen bij gemeentebalie Schiphol. U kunt het reisdocument na 3 werkdagen afhalen. U kunt uw reisdocument ook op een adres in Nederland laten bezorgen. 

Belangrijk om te weten:

 • Elk persoon die een reisdocument nodig heeft vult de vragenlijst reisdocumenten gemeentebalie Schiphol in.
 • U bent bij de het aanvragen en afhalen van uw reisdocument persoonlijk aanwezig. Dit geldt ook voor kinderen.
 • U kunt een pasfoto laten maken bij Capi-Lux in aankomsthal 1 of bij andere fotografen in Nederland.
 • U versnelt de afhandeling van uw aanvraag als u de stappen hierboven precies volgt. Zorg ervoor dat u de vragenlijst helemaal invult. Stuur uw aanvraag pas in als u alle vereiste documenten kunt meesturen. Als uw aanvraag is goedgekeurd krijgt u een e-mail om een afspraak te maken. 

Welke documenten heb ik nodig voor een 2e paspoort?

Reist u naar landen die met elkaar in conflict zijn? Of ligt uw paspoort bij een ambassade voor het aanvragen van een visum? En kunt u daardoor niet reizen? Dan kunt u een tweede paspoort aanvragen. ​Dit paspoort is 2 jaar geldig.

U heeft hiervoor het volgende nodig:

 • Uw huidige paspoort is minimaal 6 maanden geldig.
 • De documenten uit uw checklist op Nederlandwereldwijd.nl.
 • Bewijs dat u een tweede paspoort nodig heeft:
  • Een be­wijs waar­uit blijkt dat u naar landen die met elkaar in conflict zijn moet rei­zen. Bij­voor­beeld vlieg­tic­kets, boe­kingen of stempels in uw paspoort. Of;
  • Een bewijs van de ambassade dat uw paspoort daar ligt. En een bewijs dat u meerdere vliegtickets hebt geboekt in de periode dat uw paspoort bij de ambassade ligt.

  Wat neem ik mee als ik mijn reisdocument aanvraag?

  • Neem alle originele documenten mee die u heeft ingediend.
  • Een pasfoto in kleur. Uw pasfoto moet aan deze eisen voldoen. U kunt een pasfoto laten maken bij Capi-Lux in aankomsthal 1 of bij andere fotografen in Nederland.
  • Pinpas of creditcard. U kunt alleen met pin of creditcard betalen. De gemeentebalie Schiphol accepteert geen contant geld en betaalkaarten van Visa Electron en American Express. 

  Wat neem ik mee als ik mijn reisdocument ophaal?

  • Uw paspoort of identiteitskaart die u nog in bezit heeft in. Deze levert u in als u uw nieuwe reisdocument ophaalt.

  U haalt uw paspoort of identiteitskaart zelf op bij gemeentebalie Schiphol.

  U heeft maximaal 3 maanden de tijd om het nieuwe paspoort of de identiteitskaart op te halen. Na 3 maanden wordt het paspoort of de identiteitskaart vernietigd.

  Kunnen kinderen hun reisdocument zelf aanvragen en ophalen?

  Aanvragen

  Kinderen tot 12 jaar hebben voor de aanvraag van een identiteitskaart toestemming nodig. Kinderen tot 18 jaar hebben voor de aanvraag van een paspoort toestemming nodig. 

  Beide ouders of gezaghouders geven toestemming. Hiervoor vullen beide een Toestemmingsverklaring ouder of gezaghebber minderjarige aanvrager in.

  Kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag van hun paspoort of de identiteitskaart.

  Ophalen

  Kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen van het paspoort of de identiteitskaart door de ouders. Kinderen van 12 jaar en ouder mogen hun reisdocument ophalen zonder begeleiding.

  Kan ik mijn reisdocument laten bezorgen?

  U kunt uw paspoort of identiteitskaart laten bezorgen. Bezorgen kan in heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden. De levertijd is tussen de 7 en 10 werkdagen.

  Bij levering van paspoort en identiteitskaarten voor meerdere gezinsleden, moeten al die gezinsleden op het moment van bezorging aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen.

  Neemt u uw nieuwe paspoort of identiteitskaart in ontvangst? Dan levert u uw paspoort of identiteitskaart die u nog in bezit heeft in.

  Het bezorgen van 1 reisdocument kost € 27,85. Laat u meerdere reisdocumenten tegelijk bezorgen, dan betaalt u het aantal documenten keer € 27,85.

  Hoe lang duurt het voordat mijn reisdocument klaar is?

  De aanvraag van een paspoort of identiteitskaart voor Nederlanders in het buitenland gebeurt altijd met spoed. Hierdoor kunt u uw paspoort of identiteitskaart snel ophalen. 

  Hieronder staan de levertijden van reisdocumenten. In de tabel ziet u per dag van aanvragen, wanneer u uw paspoort of identiteitskaart bij gemeentebalie Schiphol kunt afhalen.

  Overzicht levertijden
  Aanvraag Afhalen vanaf
  maandag donderdag
  dinsdag vrijdag
  donderdag dinsdag
  vrijdag donderdag
  zaterdag donderdag

  Op woensdag en zondag is gemeentebalie Schiphol gesloten. U kunt op die dagen geen paspoort of identiteitskaart aanvragen of afhalen.

  De levertijd kan oplopen als:

  • U uw reisdocument laat bezorgen.
  • U uw reisdocument bent verloren of kwijt bent.

  Hoeveel kost een nieuw reisdocument?

  Prijzen reisdocumenten
  Soort reisdocument Prijs
  Nationaal Paspoort (tot 18 jaar) € 98,40
  Nationaal Paspoort (vanaf 18 jaar) € 117,35
  Zakenpaspoort € 117,35
  Nederlandse identiteitskaart (tot 18 jaar) € 80,80
  Nederlandse identiteitskaart (vanaf 18 jaar) € 113,20
  Bezorgen reisdocument in Nederland € 27,85

  U kunt alleen met pin of creditcard betalen. De gemeentebalie Schiphol accepteert geen betaalkaarten van Visa Electron en American Express. 

  Wat doe ik als mijn reisdocument vermist of gestolen is?

  Is uw reisdocument gestolen? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Zo voorkomt u dat iemand anders uw identiteit steelt. Als u uw reisdocument bent verloren, hoeft u geen aangifte te doen bij de politie.

  Hoe kan ik mijn afspraak afzeggen of aanpassen?

  Wilt u uw afspraak afzeggen of aanpassen? Gebruik de link in de bevestigingsmail van uw afspraak.

  Heeft u vragen over uw afspraak? Of heeft u geen bevestiging van uw afspraak ontvangen? Neem contact op via het contactformulier van gemeentebalie Schiphol.

  Waar kan ik vragen stellen?

  Heeft u vragen over de documenten die u nodig heeft voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart? Bel dan het ministerie van Buitenlandse Zaken op het telefoonnummer 0031 247 247 247.

  Voor andere vragen neemt u contact via het contactformulier van gemeentebalie Schiphol.

  Wat zijn de openingstijden en waar is de balie?