Paspoort of identiteitskaart voor Nederlanders in het buitenland

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en woont u in het buitenland? En heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig? Vul de vragenlijst reisdocumenten gemeentebalie Schiphol in en voeg documenten toe. Nadat de documenten beoordeeld zijn, kunt u een afspraak maken.

Hoe lang duurt een paspoort aanvragen?

We beoordelen de vragenlijst die u heeft ingestuurd op volgorde van binnenkomst. We werken nu aan de vragenlijsten die zijn opgestuurd op: 18 maart

We doen ons best om u zo snel mogelijk te helpen, maar er is een wachttijd. De wachttijd is in totaal 10 tot 13 weken:

 • Beoordelen online ingestuurde vragenlijst en documenten door de gemeente: 8 tot 10 weken.
 • Afspraak bij de balie: 1 tot 2 weken (ná het beoordelen van de vragenlijst en documenten).
 • Afhalen paspoort of identiteitsbewijs: 3 tot 4 werkdagen.  

In de tabel hieronder ziet u vanaf wanneer u uw paspoort of identiteitskaart bij de gemeentebalie Schiphol kunt afhalen.

Levertijd na aanvraag aan de balie
AanvraagAfhalen vanaf
maandagdonderdag
dinsdagvrijdag
donderdagdinsdag
vrijdagdonderdag
zaterdagdonderdag

Op woensdag en zondag is gemeentebalie Schiphol gesloten. U kunt op die dagen geen paspoort of identiteitskaart aanvragen of afhalen. Bekijk de openingstijden en locatie van gemeentebalie Schiphol.

Hoe vraag ik een reisdocument aan?

Het aanvragen van een reisdocument bij gemeentebalie Schiphol werkt zo:

 1. Checklist maken en downloaden
  Maak uw checklist op Nederlandwereldwijd.nlexterne-link-icoon. Na het invullen van deze checklist, krijgt u een overzicht van de documenten die u nodig heeft voor de aanvraag.
 2. Documenten scannen
  Scan alle vereiste documenten die in de checklist genoemd worden. Scan ook uw paspoort of identiteitskaart.
 3. Vragenlijst gemeentebalie Schiphol invullen en documenten toevoegen
  Vul op deze website de vragenlijst reisdocumenten gemeentebalie Schipholexterne-link-icoon in. De documenten die u moet uploaden staan in uw checklist uit stap 1.
 4. Afspraak maken
  Gemeentebalie Schiphol neemt binnen 10 weken via e-mail contact met u op. Het kan gebeuren dat de gemeente meer documenten van u nodig heeft. U krijgt dan hierover een e-mail.
  Zijn alle documenten ingediend en goedgekeurd? Dan krijgt u een e-mail met daarin een link om een afspraak te maken.
 5. Naar de afspraak komen
  U laat tijdens uw afspraak alle originele documenten zien die vermeld staan op uw checklist. Deze documenten heeft u al digitaal ingediend. Neem een pasfoto in kleur mee die voldoet aan deze eisenexterne-link-icoon.
  Tijdens de afspraak worden uw vingerafdrukken opgenomen en u betaalt het reisdocument. Ook maakt een medewerker een afspraak voor het afhalen van uw paspoort of identiteitskaart. 
 6. Reisdocument afhalen of laten bezorgen
  U komt uw paspoort of identiteitskaart persoonlijk ophalen bij gemeentebalie Schiphol. U kunt het reisdocument na 3 werkdagen afhalen. U kunt uw reisdocument ook op een adres in Nederland laten bezorgen. U neemt uw paspoort of identiteitskaart persoonlijk aan van de bezorger.

Belangrijk om te weten:

Wat neem ik mee bij het aanvragen en ophalen?

Meenemen bij het aanvragen

 • Neem alle originele documenten mee die u heeft ingediend.
 • Een pasfoto in kleur. Uw pasfoto moet aan deze eisenexterne-link-icoon voldoen. U kunt een pasfoto laten maken bij Capi-Lux in aankomsthal 1 of bij andere fotografen in Nederland. In het buitenland gemaakte foto’s voldoen vaak niet aan de eisen. Wij beoordelen uw pasfoto’s bij de afspraak aan de balie. 
 • Pinpas of creditcard. U kunt alleen met pin of creditcard betalen. De gemeentebalie Schiphol accepteert geen contant geld en betaalkaarten van Visa Electron en American Express. 

Meenemen bij het ophalen

 • Uw paspoort of identiteitskaart die u nog in bezit heeft in. Deze levert u in als u uw nieuwe reisdocument ophaalt.
 • U haalt uw paspoort of identiteitskaart zelf op bij gemeentebalie Schiphol.

U heeft maximaal 3 maanden de tijd om het nieuwe paspoort of de identiteitskaart op te halen. Na 3 maanden wordt het paspoort of de identiteitskaart vernietigd.

Kan ik mijn reisdocument laten bezorgen?

 • U kunt uw paspoort of identiteitskaart laten bezorgen. Bezorgen kan in heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden. De levertijd is tussen de 7 en 10 werkdagen.
 • Als u uw nieuwe paspoort of identiteitskaart ontvangt levert u uw paspoort of identiteitskaart die u nog in bezit heeft in.
 • Bij levering van paspoort en identiteitskaarten voor meerdere gezinsleden, moeten al die gezinsleden op het moment van bezorging aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen.
 • Het bezorgen van 1 reisdocument kost € 30,00. Laat u meerdere reisdocumenten tegelijk bezorgen, dan betaalt u het aantal documenten keer € 30,00.

Wat kost een nieuw reisdocument?

Prijzen reisdocumenten
Soort reisdocumentPrijs
Nationaal Paspoort (tot 18 jaar)€ 105,95
Nationaal Paspoort (vanaf 18 jaar)€ 126,40
Zakenpaspoort€ 126,40
Nederlandse identiteitskaart (tot 18 jaar)€ 87
Nederlandse identiteitskaart (vanaf 18 jaar)€ 121,95
Bezorgen reisdocument in Nederland€ 30

U kunt alleen met pin of creditcard betalen. De gemeentebalie Schiphol accepteert geen betaalkaarten van Visa Electron en American Express. 

Welke documenten heb ik nodig voor een 2e paspoort?

Reist u naar landen die met elkaar in conflict zijnexterne-link-icoon? Of ligt uw paspoort bij een ambassade voor het aanvragen van een visum, waardoor u niet kunt reizen? Dan kunt u een tweede paspoort aanvragen. Dit paspoort is 2 jaar geldig.

U heeft hiervoor het volgende nodig:

Wat zijn de openingstijden en waar is de balie?

Veelgestelde vragen

Aanvragen

Kinderen tot 12 jaar hebben voor de aanvraag van een identiteitskaart toestemming nodig. Kinderen tot 18 jaar hebben voor de aanvraag van een paspoort toestemming nodig. 

Beide ouders of gezaghouders geven toestemming. Hiervoor vullen beide een Toestemmingsverklaring ouder of gezaghebber minderjarige aanvragerexterne-link-icoon in.

Kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag van hun paspoort of de identiteitskaart.

Ophalen

Kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen van het paspoort of de identiteitskaart door de ouders. Kinderen van 12 jaar en ouder mogen hun reisdocument ophalen zonder begeleiding.

Is uw reisdocument gestolen? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Zo voorkomt u dat iemand anders uw identiteit steelt.

Als u uw reisdocument bent verloren, hoeft u geen aangifte te doen bij de politie.

Wilt u uw afspraak afzeggen of aanpassen? Gebruik de link in de bevestigingsmail van uw afspraak.

Heeft u vragen over uw afspraak? Of heeft u geen bevestiging van uw afspraak ontvangen? Neem contact op via het contactformulier van gemeentebalie Schipholexterne-link-icoon.

Heeft u vragen over de documenten die u nodig heeft voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart? Bel dan het ministerie van Buitenlandse Zaken op het telefoonnummer 0031 247 247 247.

Voor andere vragen neemt u contact via het contactformulier van gemeentebalie Schipholexterne-link-icoon.