Verstopt riool

Kijk bij een verstopt riool goed waar de verstopping zit. Zit de verstopping op uw eigen terrein? Dan schakelt u zelf een bedrijf in en betaalt u de kosten zelf. Zit de verstopping in de gemeentegrond? Meld het dan bij de gemeente.

Hoe kan ik zien waar de verstopping zit?

Controleer afvoeren en put

Om erachter te komen waar de verstopping zit, doet u het volgende:

  1. Kijk welke afvoer werkt en welke afvoer niet. Is dat in huis of in de tuin?
  2. Zoek de huisaansluitingsput om in de riolering te kijken. De put is van beton of van PVC (harde plasticsoort). Meestal ligt hij 50 centimeter binnen de erfgrens en 50 centimeter onder de grond. Maar de put kan ook in grond van de gemeente liggen. Bijvoorbeeld als u geen voortuin heeft. Dan mag u de put niet zelf uitgraven en doet de gemeente dat. Doe in zo'n geval een meldingexterne-link-icoon.

De huisaansluitingsput is onderdeel van een woning. Daarom weten bewoners meestal waar de put ligt. Weet u het toch niet? Dan kan de gemeente soms helpen. Stel uw vraag via controleput@haarlemmermeer.nl of bel naar 0900 1852.

Lege put: eigen grond verstopt

Als de put leeg is, zit de verstopping in uw eigen grond. Schakel zelf een loodgieter in om de verstopping te verhelpen. Of doe het zelf als u weet hoe dat moet.

Volle put: gemeentegrond verstopt

Als de huisaansluitingsput vol is, zit de verstopping in de grond van de gemeente. Zo'n verstopping lossen we gratis op als u uw riolering normaal heeft gebruikt. Zorg ervoor dat de huisaansluitingsput open is als er iemand van de gemeente langskomt.

Schakelt u zonder toestemming van de gemeente een bedrijf in? Dan betaalt u die kosten zelf.

Wat moet ik doen als mijn melding spoed heeft?

Altijd bereikbaar

Wilt u met spoed doorgeven dat het riool verstopt is? Maar is de gemeente gesloten?  Bel ook buiten kantooruren 0900 1852. Dit nummer is dan doorgeschakeld. De medewerker aan de telefoon bespreekt de situatie met u. Als dat nodig is roept de medewerker iemand op om direct te komen. Leg de huisaansluitingsput dan alvast open.

Is de verstopping op uw eigen terrein? Dan krijgt u alsnog een rekening.

Geen spoed?

Geef het dan online door via de knop 'Meld een verstopping'. Of bel 0900 1852