Logo van Spoorzone Hoofddorp dat doorverwijst naar de homepage van Spoorzone Hoofddorp

Zoeken

Spoorzone VenhoevenCS en Bureau B+B

VenhoevenCS en Bureau B+B ontwerpen Stationskwartier

12 maart 2025
Spoorzone Hoofddorp

De gemeente heeft 2 bureaus geselecteerd die de plannen voor Stationskwartier verder gaan uitwerken. Dat zijn VenhoevenCS en Bureau B+B. Caspar Lysen van VenhoevenCS: “Het gebied bij het station van Hoofddorp is een veelbelovende plek. We hebben heel veel zin in deze opdracht.”

Stedenbouwkundige Caspar Lysen (midden) werkt voor Stationskwartier samen met landschapsarchitect Michiel van der Drift (rechts) van Bureau B+B. En met Ronnie Zijp (links), stedenbouwkundige bij de gemeente. Lysen, Van der Drift en Zijp vertellen over Stationskwartier.

Jullie gaan aan de slag met een stedenbouwkundig plan. Wat is dat eigenlijk?

Ronnie: “Voor Spoorzone heeft de gemeenteraad vorig jaar een ontwikkelkaderexterne-link-icoon vastgesteld. Dat is de visie voor een groot gebied bij Station Hoofddorp. Daar moeten 6.500-10.000 woningen komen. De volgende stap is het stedenbouwkundig plan voor Stationskwartier. Dat is een grote plattegrond die laat zien waar bebouwing, groen en verkeer komt. En hoe dat op elkaar aansluit.”

Caspar: “In het ontwikkelkader staat wat de gemeente wil in dit gebied. In het stedenbouwkundig plan kijken we hoe dat in het gebied past. Is er voldoende plek voor woningen, kantoren en winkels? In het stedenbouwkundig plan kun je bijvoorbeeld straks zien waar je met de auto kan komen, waar zon is en waar schaduw en waar kinderen kunnen spelen. Ook gaan we iets zeggen over de verblijfskwaliteit, over hoe het voelt als je straks door het gebied loopt of fietst.”

Michiel van der Drift: “Het stedenbouwkundig plan geeft de spelregels voor de volgende stap in het project. Het is inspiratie voor de architecten die de gebouwen ontwerpen.”

Waarom heeft de gemeente deze 2 bureaus geselecteerd?

Ronnie: “VenhoevenCS heeft studies gedaan over stationsgebieden en plekken waar treinen, metro en andere soorten verkeer elkaar kruisen. Dat was een belangrijke reden om hen te selecteren. VenhoevenCS stelde zelf voor om samen te werken met Bureau B+B. Dat is heel mooi, want Bureau B+B is expert op het gebied van groen. En groen is heel belangrijk in Stationskwartier.”

Wat vinden jullie belangrijk voor Stationskwartier?

Caspar: “Het moet een aantrekkelijk gebied worden, dus we hebben veel aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit. Er moeten veel woningen komen en tegelijk moet er veel ruimte voor groen zijn. Ook ruimte voor duurzame energieoplossingen is belangrijk. Stationskwartier is ook je eerste kennismaking met Hoofddorp, als je met de trein komt. Daarom is het van belang om de compacte ruimte zorgvuldig vorm te geven.” 

Michiel: “Voor ons is deze opdracht interessant omdat de openbare ruimte zo belangrijk is. Zeker met alle wensen en ambities die er zijn, is dit een uitdagende puzzel. Op plekken zoals deze is het een uitdaging om ruimte te houden voor groen, water, duurzaamheid, klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit. We onderzoeken hoe we al die zaken kunnen combineren. Een plein hoeft niet van steen te zijn, we kunnen ook een groen plein maken. En er kunnen watervasthoudende daken komen. We willen dat Stationskwartier zo groen mogelijk wordt en alleen verharding maken als het echt moet. Maar we zullen sowieso ook keuzes moeten maken.”

Wat kunnen jullie nog meer vertellen over Stationskwartier?

Caspar Lysen: “De voetganger krijgt hier een prominente rol. Hier kan je straks op loopafstand je boodschappen doen, de trein pakken of gaan sporten. Of na je werk onderweg naar het station nog langs de fietsenmaker of de stomerij gaan. Dat kan als er zoveel woningen, werkplekken en voorzieningen bij elkaar zijn. In een beperkte ruimte maak je zo een heel aantrekkelijk gebied voor verschillende mensen, die elkaar hier spontaan kunnen ontmoeten.” 

“Gezondheid is een belangrijk thema. We kijken hoe we omgaan met het geluid van het spoor en Schiphol en hoe je hier een gezonde buitenomgeving creëert. Het moet daarnaast een gebied zijn waar het ‘s zomers niet te warm wordt, waar levendigheid en rust is en waar het veilig is.”

Welke kansen zien jullie in dit gebied?

Michiel van der Drift: “De prettige manier van samenwerken met de gemeente valt me op. Ik zie het als kans om gezamenlijk met de betrokken partijen tot een mooi stuk stad te komen. Wat ook belangrijk is, is de zoektocht naar de identiteit van de plek. Zo zie je een boerenerf met bomen er omheen als je op het treinperron staat. En lange polderwegen. De wens is om het gevoel van de polder in Stationskwartier zichtbaar te maken.”

Caspar: “De ambities in het ontwikkelkader sluiten aan bij wat we bij VenhoevenCS doen. Mij spreekt aan dat het een gebied is van contrasten. We gaan vormgeven aan een compact stuk stad van deze tijd, maar wel met traditionele elementen, zoals de Stelling van Amsterdam (de Geniedijk) in het gebied. Die maken samen een heel interessante plek. Stationskwartier biedt kansen om voor Hoofddorpers een hele gave plek te maken, die mensen als hun thuis en heel prettig gaan ervaren.”

Venhoevencs.nlexterne-link-icoon
bplusb.nlexterne-link-icoon