Schuldhulpverlening

Heeft u schulden? En komt u er niet zelf uit? Zoek dan direct hulp bij Verder (voorheen PLANgroep). Hulp van Verder is gratis. De gemeente werkt samen met Verder en andere organisaties, zoals maatschappelijk werk en Meerwaarde.
Vraag geen hulp aan bedrijven. Want u betaalt voor deze diensten. Hulp via de gemeente is gratis.

Wat houdt schuldhulpverlening in?

Hoe het begint

U wordt gebeld of krijgt een kaart van Verder bij een betalingsachterstand. Bij meerdere schulden krijgt u een huisbezoek. Verhuurders, zorgverzekeraars en energieleveranciers moeten betalingsachterstanden melden bij de gemeente. Na een melding benadert Verder u namens de gemeente en biedt hulp aan. Zo kunt u samen werken aan een oplossing.

U meldt zich zelf aan voor schuldhulp bij Verder. Een schuldhulpverlener van Verder neemt binnen 2 werkdagen contact met u op. De schuldhulpverlener kijkt samen met u naar uw financiële situatie. 

Aanpak

De schuldhulpverlener zoekt samen met u naar oplossingen. Eerst kijkt de schuldhulpverlener naar de hoogte van uw schulden, uw maandelijkse inkomen en uw uitgaven. Ook kijkt de schuldhulpverlener of u recht heeft op extra inkomen zoals zorgtoeslag, huurtoeslag of andere inkomsten. Daarna kijkt de schuldhulpverlener of u schulden kunt terugbetalen.

Verder maakt samen met u een plan om uw schulden aan te pakken. Het is belangrijk dat u bereid bent de oorzaak van uw problemen op te lossen. Lees verder wat u kunt verwachten bij schuldhulpverleningexterne-link-icoon. Heeft u een vraag over de werkwijze? Neem dan contact op met Verder door te e-mailen naar haarlemmermeer@plangroep.nl.  

Kan ik schuldhulpverlening krijgen?

Dat kan bij de volgende voorwaarden:

  • U woont in de gemeente Haarlemmermeer.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft schulden waar u zelf niet uitkomt.
  • U heeft inkomen.

Heeft u als ondernemer schulden? Dan kan de gemeente u misschien helpen vanuit het Besluit bijstandverlening zelfstandigen.

Hoe kan ik schuldhulpverlening aanvragen?

U meldt zich aan bij Verder. De gemeente werkt samen met Verder en andere organisaties, zoals maatschappelijk werk en Meerwaarde.

Dreigt huisuitzetting of afsluiting van gas, elektriciteit of water? Bel direct naar Verder 088 500 48 00 of mail naar haarlemmermeer@plangroep.nl. In een crisissituatie geeft Verder hulp binnen 48 uur. Samen met u kijken zij hoe de acute crisis kunnen op te lossen.

Wat kost schuldhulpverlening?

De gemeente helpt u gratis als u schulden heeft. U moet wel voldoen aan de voorwaarden voor schuldhulp. Kijk daarvoor onder het kopje 'Kan ik schuldhulpverlening krijgen?'.