Parkeerontheffing

Soms kunt u een parkeerontheffing krijgen als u woont of werkt in een gebied met een blauwe zone. U mag dan in een blauwe zone parkeren zonder de parkeerschijf te gebruiken. U kunt ook een parkeerontheffing aanvragen namens een autodeelbedrijf.

Wat is een parkeerontheffing?

Gemeente Haarlemmermeer heeft een aantal blauwe zones. Deze zones herkent u aan de blauw gekleurde stoepranden en verkeersborden. Met een parkeerontheffing kunnen bewoners, werknemers, zorgverleners en ondernemers zonder parkeerschijf voor langere tijd parkeren in een blauwe zone. De parkeerontheffing is 2 jaar geldig.

Bekijk de blauwe zones in Haarlemmermeer op de interactieve kaart 'betaald parkeren en blauwe zones'externe-link-icoon.

Hoe vraag ik een parkeerontheffing aan?

U vraagt een parkeerontheffing aan via het digitale parkeerloket. Particulieren vragen de parkeerontheffing op een andere manier aan dan bedrijven. 

Inwoners, mantelzorgers, zorgverleners en werknemers

 • Log in als particulier op het digitale parkeerloketexterne-link-icoon. U heeft hiervoor DigiDexterne-link-icoon nodig.
 • Staat het kenteken niet op uw eigen naam? Dan moet u aantonen dat u in de auto rijdt. Dat doet u met een leaseovereenkomst. Of met schriftelijke toestemming van de eigenaar dat u de auto mag lenen.
 • Als (mantel)zorgverlener moet u aantonen dat u zorg verleent in het gebied waar u parkeert.
 • Als u werkt bij een bedrijf in de blauwe zone moet u dat ook aantonen.
 • Bent u pas verhuisd? Dan kunt u een aanvraag doen nadat de verhuizing is verwerkt door de gemeente.

Ondernemers 

Heeft u nog niet eerder een parkeerontheffing bedrijven aangevraagd? Stuur dan uw KVK-uittreksel naar parkeervergunningen@haarlemmermeer.nl. Wij voegen uw bedrijfsgegevens dan toe in ons systeem, zodat u een aanvraag kunt starten.

Let op: u heeft eHerkenning nodig voor een KVK zonder vestigingsnummer.

 • Heeft u een bedrijf in een blauwe zone? En heeft u geen eigen parkeerplaats? Dan kunt u maximaal 1 parkeerontheffing aanvragen.

Kan ik als bewoner een parkeerontheffing krijgen?

U kunt een aanvraag doen als:

 • U staat ingeschreven op een adres in gemeente Haarlemmermeer waar een blauwe zone geldt. 
 • Het kentekenbewijs van de auto op uw naam staat óf u kunt aantonen dat u de auto gebruikt. Dat doet u met een leaseovereenkomst. Of met schriftelijke toestemming van de eigenaar dat u de auto mag lenen.

U kunt geen aanvraag doen als:

 • Uw huishouden al 2 parkeerontheffingen heeft.
 • U voor uw auto een parkeergarage of een parkeerplaats heeft. Of u die in de buurt kunt huren. Kunt u maar 1 auto parkeren? Dan kunt u voor de 2e auto wel een aanvraag doen.
 • Het gaat om een ander voertuig dan een auto. Zoals woonwagens, kampeermiddelen, scooters, brommers, magazijnwagens, aanhangwagens, keetwagens en tractoren.

Kan ik voor bezoekers een ontheffing krijgen?

Ligt uw woning in een gebied waar een blauwe zone geldt? Dan kunt u voor uw bezoekers een bezoekersontheffing aanvragen. U doet uw aanvraag via het digitale parkeerloketexterne-link-icoon. Bij de aanvraag is het kenteken van de bezoeker nodig. Uw bezoek mag dan 1 dag parkeren zonder parkeerschijf.

U betaalt € 2,65 per aanvraag. U mag maximaal 12 keer per maand een bezoekersontheffing aanvragen. 

Wat kost een parkeerontheffing?

Een parkeerontheffing kost geld. U betaalt de kosten voor de behandeling van uw aanvraag. Voor een bezoeker is het tarief van een parkeerontheffing € 2,65 per dag. De kosten voor een andere parkeerontheffing leest u terug in de tabellen hieronder.

Parkeerontheffingen voor een blauwe zone per 2 jaar

Voor wiePrijs
Bewoner€ 80,15
Mantelzorger€ 80,15
Ondernemer€ 210,30
Werknemer€ 210,30

Parkeerontheffingen per 2 jaar

Voor wieGeldig in zonePrijs
ZorgverlenerAlle betaald parkeren en blauwe zones€ 160,30
ZorgverlenerAlle blauwe zones€ 80,15
AutodeelbedrijfAlle betaald parkeren en blauwe zones€ 160,30
AutodeelbedrijfAlle blauwe zones€ 80,15

Moet ik mijn parkeerontheffing zelf verlengen?

Ja, u moet er zelf op letten dat u op tijd verlengt. U vindt de datum waarop u moet verlengen als u inlogt op het digitale parkeerloketexterne-link-icoon. U krijgt ongeveer 1 maand van tevoren een e-mail om u te herinneren aan de verlenging. Zorg ervoor dat het juiste e-mailadres bij de gemeente bekend is. Uw e-mailadres kunt u zelf wijzigen in het digitale parkeerloket.

Is er geen e-mailadres van u bekend? Dan krijgt u de brief per post.

Hoe zeg ik een parkeerontheffing op?

Stuur een e-mail naar parkeervergunningen@haarlemmermeer.nl. Vermeld in uw e-mail ook het kenteken en de datum waarop u de parkeerontheffing wilt opzeggen. Als u een parkeerontheffing opzegt, krijgt u geen geld terug. De kosten die u heeft betaald waren namelijk voor de aanvraag van uw ontheffing.

Overlijden

Als iemand is overleden, stoppen wij de parkeerontheffing automatisch.

Wat moet ik doen als ik ga verhuizen?

Heeft u uw verhuizing doorgegeven aan de gemeente waar u komt te wonen? Dan hoeft u niets te doen. Uw parkeerontheffing wordt automatisch ingetrokken.

Wat moet ik doen als ik (tijdelijk) een andere auto krijg?

Verander het kenteken op het digitale parkeerloketexterne-link-icoon. Hieronder leest u in welke situaties u wat moet doen.

U heeft een nieuwe of andere auto

Verander het kenteken via het digitale parkeerloket.

Staat de auto niet op uw naam geregistreerd bij het RDW? Dan moet u een speciaal bewijs uploaden. Hierdoor kan de gemeente zien dat u regelmatig in de auto rijdt. Dit kan een leasecontract of toestemming van de eigenaar van de auto zijn.

U heeft tijdelijk (niet langer dan 14 dagen) een andere auto

Dan kunt u het kenteken zonder bewijsstukken aanpassen op het digitale parkeerloketexterne-link-icoon.

 • Kies in het digitale loket voor 'tijdelijk wijzigen'. Hiermee wordt het kenteken van uw auto automatisch teruggezet na 14 dagen. 
 • Wilt u het tijdelijke kenteken eerder afmelden dan u heeft ingevoerd? Kies dan voor 'tijdelijk kenteken afmelden'.

Wat zijn de regels voor campers, caravans en kampeerwagens?

Alle regels die gelden voor een camper, caravan of kampeerwagen leest u terug op de pagina Parkeren met een camper of caravan.

Wat zijn de regels voor grote voertuigen zoals vrachtwagens?

Deze regels gelden voor wagens die langer dan 6 meter of hoger dan 2,4 meter zijn. 

 • Parkeert u de wagen in een woonplaats (binnen de bebouwde kom)? Dat mag alleen van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur.
 • In de gemeente zijn parkeerplaatsen speciaal voor grote voertuigen. Hier mag u de hele week parkeren.

Hoe lang duurt de aanvraag?

Meestal wordt de parkeervergunning binnen een werkdag gegeven. Heeft u niet alle gegevens compleet  aangeleverd? Dan vragen we u de gegevens aan te vullen. Als u de gevraagde gegevens niet binnen 2 weken aanlevert, zetten we de aanvraag stop.

Hoe kan ik vragen stellen?

Heeft u een vraag over een parkeerontheffing? Stuur dan een e-mail naar parkeervergunningen@haarlemmermeer.nl

Heeft u een vraag over parkeerbeleid, parkeerzones of parkeerplaatsen? Stuur dan een e-mail naar info@haarlemmermeer.nl. Vermeld in de onderwerpregel duidelijk waar uw mail over gaat.