Parkeren met een camper of caravan

Wilt u uw camper of caravan parkeren op straat? Dan gelden er bepaalde regels. U mag bijvoorbeeld maximaal 3 dagen achter elkaar parkeren op de weg. Dit is vastgelegd in de Verordening fysiek domein (artikel 6.26) van de gemeente.

Mag ik bij mijn huis parkeren?

Of u op uw eigen terrein mag parkeren, hangt af van de regels die gelden voor uw adres. De regels staan op het Omgevingsloketexterne-link-icoon. Parkeert u op de openbare weg? Dan mag u daar maximaal 3 dagen achter elkaar staan.

Deze regels gelden onder andere voor:

  • Caravans
  • Campers
  • Kampeerwagens
  • Vouwwagens
  • Aanhangwagens

Deze regels gelden ook voor bepaalde andere voertuigen. Welke dit zijn, leest u in de Verordening fysiek domeinexterne-link-icoon (artikel 6.26).

Waar mag ik mijn camper of caravan parkeren?

U mag parkeren op dezelfde plekken waar u ook met uw auto mag staan. Houd er wel rekening mee dat uw camper of caravan voor sommige (overdekte) parkeerplaatsen te hoog kan zijn.

Moet ik parkeergeld betalen?

In een parkeerzone waar u moet betalen gelden dezelfde regels als voor auto's. U moet dus betalen om hier te mogen parkeren. U mag alleen parkeren in een parkeervak.

In een blauwe zone moet u een parkeerschijf gebruiken. Voor kampeermiddelen die u niet zonder auto kunt gebruiken, hoeft u geen parkeerschijf te gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor aanhangwagens en caravans.

Bekijk de parkeerzones in Haarlemmermeer op de Kaart betaald parkeren en blauwe zonesexterne-link-icoon.

Kan ik mijn parkeervergunning gebruiken?

Nee, u kunt geen parkeervergunning gebruiken. De gemeente Haarlemmermeer geeft geen parkeervergunningen af voor campers en caravans.

Mag ik overnachten in mijn caravan of camper?

Als u uw camper of caravan op de openbare weg parkeert, mag u hier niet in slapen. Dit mag alleen op een campingexterne-link-icoon.

Kan ik parkeren bij een natuurgebied of bos?

U mag met uw camper of caravan bij een natuurgebied of bos parkeren. Hier gelden dezelfde regels als voor auto's.

U kunt met uw camper of caravan ook bij een dagcamping parkerenexterne-link-icoon. Dagcampings zijn campings in natuurgebieden waar u tussen zonsopgang en zonsopgang mag staan. U kunt niet overnachten op een dagcamping.

Mijn voertuig is erg lang en hoog. Gelden er speciale regels?

Er gelden geen andere regels voor grote caravans, campers of kampeerwagens. Heeft u een ander voertuig dat langer dan 6 meter of hoger dan 2,4 meter is? Bijvoorbeeld een bus? Dan mag u uw voertuig tussen 18.00 en 08.00 uur alleen parkeren op een parkeerplaats voor grote voertuigen.