Waar staat de gemeente nu?
We zijn al goed op weg in Haarlemmermeer. Door zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven wekken we nu al 6.3% duurzame zonne-energie op. Ook heeft 25% van de woningen al een Energielabel A of hoger en worden de eerste woningen aardgasvrij gebouwd en gerenoveerd. Toch moeten we ook nog flink aan de slag. De gemeente werkt samen met verschillende organisaties om inwoners en ondernemers te ondersteunen. Duurzame energie kan in Haarlemmermeer worden gestimuleerd door stroom te kopen van Boer Jos via Tegenstroom of de windmolens van MeerWind. Energiecoöperatie Zon op Haarlemmermeer is ook bezig om met lokale inwoners eigen energie op te wekken in Haarlemmermeer.
Wat zijn de plannen?
De energietransitie is behoorlijk ingrijpend, maar we doen het niet alleen. De gemeente werkt graag samen met inwoners en ondernemers. Want samen maken we de plannen beter voor iedereen. De komende tijd worden plannen en ideeën verder uitgewerkt. Bijvoorbeeld hoe we woningen en bedrijven in de toekomst aardgasvrij verwarmen. Maar ook waar duurzame energie wordt opgewekt. In het document ‘Programmatische Aanpak Energietransitie Haarlemmermeer' onderaan deze pagina vindt u een overzicht van de plannen van de gemeente. Wilt u op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws omtrent Nieuwe Energie in Haarlemmermeer? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.
Wat zijn de plannen uit de regio?
Er gebeurt veel in de regio. We zetten de actuele plannen voor u op een rij:
- In in de buurt van het Groene Schip in de Houtrakpolder wil netbeheerder TenneT een hoogspanningsstation bouwen. Inwoners en andere betrokkenen kunnen hierover meepraten op een informatieavond. Ook is er tot 22 november de mogelijkheid om online meningen en ideeën achter te laten. Lees hier meer informatie.
- De energieroute Noord-Holland kijkt of gronden langs de snelwegen de A5, A9, A22 en stukken van de A1 en A2, geschikt zijn voor duurzame opwek. In juni 2023 is hier een participatietraject voor georganiseerd.
- In het Noordzeekanaalgebied zijn er plannen voor een waterstofnetwerk. Hynetwork Services (dochteronderneming van Gasunie) gaat een waterstofnetwerk in het Noordzeekanaalgebied aanleggen. Lees hier meer informatie over het project.
- In Amsterdam zijn plannen voor windmolens. In welke zoekgebieden de windmolens komen, wordt naar verwachting eind 2024 besloten in het Programma Windenergie Amsterdam.
- In Zaanstad wordt onderzocht of er windmolens in het zoekgebied langs het Noordzeekanaal mogen komen. Gemeente Zaanstad gaat samen met de omgeving de haalbaarheid en voorwaarden onderzoeken.
- In Kaag en Braassem wordt ingezet op het verminderen van energieverbruik en het overstappen op energie uit duurzame bronnen. Gemeente Kaag en Braassem heeft dat beschreven in een Lokale Energie Strategie (LES).
Relevante documenten
De energietransitie is een grote opdracht. Voor Haarlemmermeer is in kaart gebracht hoe groot dit precies is en wat de effecten zijn van verschillende plannen en oplossingen. Hieronder leest u meer over de plannen van nieuwe energie.
- De RES 1.0 (Regionale Energiestrategie) is klaar voor de regio Noord-Holland Zuid.
- De Warmtevisie Haarlemmermeer 2030 is een plan waarin per wijk staat wat de meest haalbare en betaalbare manier is om over te stappen naar duurzaam verwarmen voor alle gebouwen, zowel woningen als bedrijfspanden.
- De 'Programmatische Aanpak Energietransitie Haarlemmermeer' geeft een overzicht weer van de plannen voor de komende jaren: