In april gaven we informatie over de plannen voor de herinrichting van de wijk Welgelegen. Sindsdien kon u vragen stellen. Wij danken u voor de input en uw betrokkenheid. Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen en de antwoorden.
Bewoners stelden vragen over:
- Parkeren en verkeer;
- Groen in de wijk (bomen, maaibeleid);
- Afval;
- Werkzaamheden van de nutsbedrijven;
- Planning;
- Schade melden tijdens de werkzaamheden
Parkeren en verkeer
Veel bewoners maken zich zorgen over parkeren in de wijk. Bewoners gaven aan dat zij vaak geen parkeerplek kunnen vinden. Dit geldt vooral in de avonden en rondom basisscholen. Vooral 's avonds en bij scholen is het lastig om een parkeerplek te vinden. Het tekort aan parkeerplekken zorgt voor onveilige situaties. Dit zorgt soms voor onveilige situaties.
De gemeente houdt in het ontwerp rekening met de parkeerdruk. Waar mogelijk komen extra parkeervakken, maar dat kan niet overal. De gemeente zorgt ervoor dat parkeren nooit verder dan 200 meter van uw woning is. Duidelijk gemarkeerde parkeervakken maken parkeren makkelijker. Wie buiten de vakken parkeert, kan een boete krijgen.
Groen in de wijk
Bewoners maken zich zorgen om de hittestress door een gebrek aan bomen. Ook het hoge gras geeft klachten, bijvoorbeeld bij hooikoorts of huisdieren. Sommige bewoners vinden het jammer dat niet overal nieuwe bomen komen.
De gemeente probeert zoveel mogelijk groen te behouden. Helaas is dat niet overal om gelijk door kabels en leidingen onder de grond. Het maaibeleid is afgestemd op planten en dieren. Dit helpt de natuur in de wijk en versterkt de biodiversiteit.
Afval
Bewoners maken zich zorgen over onveilige situaties bij het ophalen van afval en de locatie van vuilcontainers. De gemeente heeft veel afwegingen gemaakt voor de plaatsing van de vuilcontainers. Veiligheid, leidingen en parkeerplaatsen spelen hierbij een rol. Meerlanden zorgt voor het legen van de containers. Als ze snel vol raken, worden ze vaker geleegd.
Water en riolering
Bewoners ervaren wateroverlast en maken zich zorgen over oude leidingen. Een laag grondwaterpeil kan schade aan funderingen geven.
Achterpaden zijn vaak eigendom van de bewoners, niet van de gemeente. Bewoners moeten zelf zorgen voor goede afwatering. Oude leidingen moeten worden vervangen. Voordat de werkzaamheden starten, kan een bouwkundige een opname maken. Tijdens de werkzaamheden wordt een pomp gebruikt om grondwater af te voeren. Schade kan gemeld worden bij de gemeente of de aannemer, afhankelijk van de oorzaak.
Bereikbaarheid tijdens werkzaamheden
Bewoners vragen zich af of zorgverleners bij woningen kunnen komen. Ook willen ze weten hoe lang de nutswerkzaamheden duren.
Woningen blijven altijd bereikbaar voor voetgangers. Stroomonderbrekingen duren maximaal een halve dag. U wordt hier vooraf over geïnformeerd. De aannemer plaatst bouwmaterialen zo veel mogelijk buiten het woongebied.
Verkeersveiligheid
Bewoners maken zich zorgen over onveilige verkeerssituaties, vooral rond scholen en speelplekken. Veel auto's parkeren op kruisingen en in bochten, waardoor het zicht wordt beperkt. Ook bij oversteken, bijvoorbeeld bij vuilcontainers, voelen bewoners zich soms onveilig.
De gemeente houdt bij het maken van plannen rekening met verkeersveiligheid. Foutparkeren kan gemeld worden via de gemeentelijke website. De politie kan ingrijpen als dat nodig is.
Neem voor meer informatie contact op met projectleider Idzard Grovenstein, via telefoonnummer 0900 1852. U kunt ook een e-mail sturen naar info@haarlemmermeer.nl. Zet dan ‘Welgelegen’ in het onderwerp.
Meer informatie: