.

PARK21

Haarlemmermeer werkt aan PARK21. Duizend hectare tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep wordt een groot en gevarieerd landschap voor recreatie, zo is het plan. PARK21 is ontspannen, lekker buiten zijn, sporten, op stap met je vrienden, verblijven bij de boer of een dagje uit. Alle informatie vindt u op de website van PARK21.

Wat is PARK21?

PARK21 wordt een nieuw soort park. Het polderlandschap tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep wordt toegankelijk voor publiek. Er is ruimte voor activiteiten bij de boer, allerlei soorten sport, een recreatieplas, groen en weides, wandel- fiets- en skatepaden, horeca en grote en kleine attracties. PARK21 wordt een park voor mensen uit Haarlemmermeer en de regio, maar ook voor mensen uit het buitenland. Het wordt het groene hart van Haarlemmermeer.  Park21

Hoe ziet PARK21 eruit?

Het plan voor PARK21 heeft drie lagen: de polderlaag, de parklaag en de leisurelaag met grote attracties. De lagen lopen elk dwars door het park. Het plan voor PARK21 is ontworpen door Vista Landschapsarchitectuur en Stedenbouw. De polderlaag maakt het agrarische landschap toegankelijker en aantrekkelijker. Op en rond de boerderijen zijn activiteiten voor bezoekers. In de parklaag zijn alle wandel-, fiets-, skate- en ruiterpaden. Hier kun je sporten en ontspannen. De parklaag is ook de natuurlaag. In de bomen, bosjes en waterpartijen kunnen allerlei soorten planten en dieren voorkomen. De leisurelaag biedt (commerciële) voorzieningen en (inter)nationale topattracties in de groene omgeving. Tussen het spoor en de Rijnlanderweg kunnen grote binnen- en buitenattracties komen. Tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep ligt het parkhart aan de grote recreatieplas. Hier komt bijvoorbeeld een bezoekerscentrum, een uitzichttoren, een strand en cafés en restaurantjes.  

Waarom een nieuw park?  

PARK21 biedt Haarlemmermeer volop kansen, bijvoorbeeld:
  • In PARK21 zijn voor allerlei verschillende mensen heel veel mogelijkheden om te ontspannen, te sporten of een dagje uit te zijn.
  • PARK21 verbindt stad en platteland omdat het boerenleven hier toegankelijk is voor publiek.
  • Haarlemmermeer krijgt met PARK21 een nieuw groen hart.
  • PARK21 is de groene en ecologische schakel tussen de duinen en de Westeinderplassen.
  • PARK21 kan het vestigingsmilieu voor (internationale) bedrijven in Haarlemmermeer en de Randstad versterken.

Masterplan

Het Masterplan voor PARK21 is een regiedocument met de uitgangspunten voor de deelgebieden en voorzieningen. Het Masterplan beschrijft hoe PARK21 er in de toekomst uit kan zien en hoe de gemeente dit bijzondere park wil ontwikkelen. Het definitieve Masterplan is te vinden op de website van PARK21.