Jeugdoverlast

Jongeren spreken vaak met elkaar af op straat. Bij een bankje, op een speelplaats of op een hangplek. Vaak gaat dit zonder problemen, maar soms hebben buurtbewoners hier last van. Lees wat u dan kan doen.

Wat kan ik doen?

Probeer zelf in gesprek te gaan met jongeren. Toon interesse en blijf vriendelijk. Geef jongeren het gevoel dat ze welkom zijn. Zeg geen dingen als:

  • "Jullie zijn hier niet welkom"
  • "Dit mag niet"
  • "Jullie begrijpen zelf toch wel dat...".

Zeg dan liever:

  • "Jongens, als jullie hier rekening mee kunnen houden, dan is het voor ons allemaal veel leuker”.

Jongeren staan niet stil bij wat hun gedrag voor u betekent. Wilt u meer tips of heeft u hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met het jongerenwerk van MeerWaardeexterne-link-icoon via informatie@meerwaarde.nl of bel 023-5698888.

Wie kan mij helpen?

Straatcoaches

Straatcoaches zijn handhavers van de gemeente (BOA’s) die speciaal zijn opgeleid om met jeugd om te gaan. Zij controleren plekken waar veel overlast is en gaan op meldingen af. Zij spreken jongeren en bewoners aan op hun gedrag. Helpt dat niet? Dan delen de straatcoaches een bekeuring uit of sturen ze de jongeren door naar Haltexterne-link-icoon. Ook stellen ze de ouders van de jongeren op de hoogte.

Heeft u overlast van jongeren? Meld het de straatcoaches via straatcoaches@haarlemmermeer.nl

De straatcoaches werken elke dag van 16.30 tot 1.00 uur, ook op zaterdag en zondag. Meld overlast altijd op het moment dat u er last van heeft, niet achteraf.

Politie

De politie houdt zich vooral bezig met jongeren die last veroorzaken en die crimineel actief zijn. Bij strafbare feiten bekeuren zij jongeren of houden ze hen aan. Bij jongeren die vaak zorgen voor overlast gaat de politie thuis langs voor een gesprek met de ouders. 

U kunt iets melden bij de politie via 0900 8844 of via het online formulier van de politieexterne-link-icoon.

Jongerenwerk

Jongerenwerk (MeerWaardeexterne-link-icoon) legt contact met jeugd, bewoners, ondernemers en andere mensen in de wijk. MeerWaarde heeft een coachende en begeleidende rol, bijvoorbeeld over gedrag in de wijk. Daarbij kijkt MeerWaarde vooral naar (persoonlijke) ontwikkeling en talenten van jongeren. MeerWaarde zoekt altijd naar mogelijkheden samen met de bewoners, ondernemers en andere betrokkenen in de wijk.

Neem contact op met de jongerenwerkers van MeerWaardeexterne-link-icoon

Wat gebeurt er met mijn melding?

Wanneer u een melding doet, komt de politie of een straatcoach misschien niet altijd (meteen). Er zijn dan ergens anders zaken die voorrang hebben. Dan lijkt het alsof overlast melden niet helpt. Soms geven bewoners dan niet meer door als ze last hebben. Toch neemt de gemeente elke melding serieus en registreren we alle meldingen. Juist via meldingen kan de gemeente overlast door jongeren beter aanpakken. Blijf het dus vooral melden als u ergens last van heeft.

Waar kan ik terecht met vragen?

Heeft u vragen aan de gemeente over aanpak van jeugdoverlast? Neem dan contact op via aanpakjeugdoverlast@haarlemmermeer.nl.