U maakt zich zorgen om iemand

U maakt zich zorgen om iemand. Bijvoorbeeld omdat diegene niet goed voor zichzelf of voor zijn of haar familie zorgt. Of omdat iemand extreme denkbeelden uit. Of omdat iemand wordt gepest of zwaar depressief is. Waar kunt u dan terecht?

Wat doe ik als mensen overlast veroorzaken of psychologische hulp nodig hebben?

Maakt u zich zorgen over iemand die hulp nodig heeft, maar dit niet wil? Verwaarloost iemand zichzelf of woont diegene in een zwaar vervuilde woning? Veroorzaakt iemand ernstige overlast of denkt u dat er sprake is van ernstige (psychische) problemen? Maar vormt diegene geen acuut gevaar voor zichzelf en de omgeving? Neem contact op met het Meldpunt Zorg en Overlast.  

Het Meldpunt Zorg en Overlast van GGD Kennemerland 

Woont de persoon om wie het gaat in de gemeente Haarlemmermeer of in buurgemeenten? Kijk op de website Meldpunt Zorg en Overlastexterne-link-icoon van GGD Kennemerland wat u kunt doen of bel (gratis) naar 023 515 9998. Het telefoonnummer is bereikbaar op maandag, dinsdag en woensdag van 9.00 tot 17.00 uur en donderdag tot en met zondag van 9.00 tot 22.00 uur. 

Het Landelijk Meldpunt Zorg en Overlast

Woont de persoon om wie het gaat niet in het werkgebied van de GGD Kennemerland (dat zijn de gemeentes Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest en gemeente Velsen en Zandvoort)? Kijk dan op de website Meldpunt Zorgwekkend Gedragexterne-link-icoon voor meer informatie of bel (gratis) 0800 1205. Dit meldpunt verbindt u door naar het GGD meldpunt in de betrokken regio. 

Wat kan ik zelf doen? 

Ga in gesprek met de persoon om wie het gaat, met zijn of haar buren of familie- en gezinsleden. Een gesprek kan het beeld dat u heeft duidelijk maken. En kan (een deel van) uw zorgen wegnemen of juist bevestigen. Misschien kunt u op een eenvoudige manier helpen. 

Waar geef ik huiselijk geweld en kindermishandeling door?

U kunt dat doen via de website van Veilig Thuisexterne-link-icoon, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Slachtoffers, daders en omstanders kunnen daar terecht voor deskundige hulp. U kunt ook bellen via 0800 2000.

Waar meld ik misstanden op internet zoals oplichting en sexting?

Dat kunt u doen via de website Meldknopexterne-link-icoon. U vindt hier informatie over online pesten, sexting en webcammen, chantage, grooming, internetoplichting, identiteitsfraude, phishing, nep (modellen)bureaus, foto- en videomisbruik,  enzovoorts. 

Waar meld ik discriminatie?

Heeft u het gevoel dat u gepest, gediscrimineerd of niet geaccepteerd wordt? En dat dit bijvoorbeeld te maken heeft met uw afkomst, huidskleur, leeftijd, handicap, geslacht of seksuele gerichtheid? Dan kunt u dit melden bij Bureau Discriminatiezaken Kennemerlandexterne-link-icoon (BDK).

Bureau Discriminatiezaken Kennemerland is een onafhankelijke organisatie. Zij zetten zich in voor gelijke behandeling van iedereen. Dit bureau luistert, geeft advies en kan u verder helpen. Ook kunt u er discriminatie melden.

Waar meld ik vermoedens van radicalisering?

Maakt u zich zorgen over iemand die naar uw idee extreme uitspraken doet of radicaliseert? U kunt dit bespreken met een adviseur van de gemeente. Maak hiervoor gebruik van het contactformulierexterne-link-icoon of bel naar 0900 1852.

Hoe kan ik misdaad anoniem melden?

Via 0800 7000 kunt u anoniem informatie geven over geweld, overvallen, brandstichting, wapen- of mensenhandel, hennepteelt en andere drugscriminaliteit. Kijk voor meer informatie op Meld Misdaad Anoniemexterne-link-icoon.

Denkt iemand aan zelfmoord? Bel 113.

Voelt u zich wanhopig en denkt u weleens aan de dood? En heeft u hulp nodig? Bel dan 113 of kijk voor meer informatie op de website Zelfmoordpreventieexterne-link-icoon

Met spoed hulp nodig? Bel alarmnummer 112.

Er is spoed als u of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft, er brand is of als u getuige bent van mishandeling of inbraak. Bel dan meteen de hulpdiensten via het alarmnummer112.

Kan ik de politie om hulp vragen als het geen spoed heeft?

Ja. U kunt de politie bellen via 0900 8844Lees meer over dit servicenummerexterne-link-icoon op de website van de politie.