Gezondheid en leefomgeving

Schiphol heeft invloed op de gezondheid en de leefomgeving. Geluid van vliegtuigen kan zorgen voor hinder, zoals stress en slaapproblemen. We werken samen met Schiphol en andere partners aan oplossingen om deze overlast te verminderen. Ook willen we de luchtkwaliteit verbeteren door de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Zo zorgen we samen voor een gezondere en prettigere leefomgeving.

Gezondheidsmonitor 2020

In 2020 is er onderzoek gedaan naar de invloed van geluidsoverlast en slaapverstoring door vliegverkeer. In de buurt van grotere luchthavens, zoals Schiphol, hebben veel mensen last van deze problemen. Lees hierover meer in de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020externe-link-icoon.

Geluidsoverlast

Vliegverkeer kan geluidsoverlast veroorzaken in de gemeente. Hoeveel last iemand ervaart, verschilt per persoon. Wilt u meer weten over het geluid van vliegtuigen? Het Noise Monitoring System (NOMOS)externe-link-icoon meet het geluid in woonwijken rond de luchthaven. Via Sensornetexterne-link-icoon kunt u live de gegevens zien over het aantal en de frequentie van vliegtuigen die overkomen.

Grondgeluid

Grondgeluid ontstaat als vliegtuigen over de start-, landings- en taxibanen rijden en vlak voor de start. Dit geluid geeft overlast in wijken zoals Hoofddorp-Noord en in Badhoevedorp. Meer informatie over maatregelen tegen grondgeluid vindt u op de pagina Grondgeluidexterne-link-icoon van Minder hinder Schiphol.

Geluidsbelastingkaart

In bepaalde gebieden rond Schiphol wordt gewerkt aan het verminderen van geluidsoverlast. Dat gebeurt in gebieden waar tijdens een langere periode een bepaalde hoeveelheid geluid is. Deze gebieden worden geluidscontouren genoemd. Het Rijk berekent elke 5 jaar hoeveel geluid er rond Schiphol is. Deze informatie staat in een geluidsbelastingkaart. In de Geluidsbelastingkaarten van 2021externe-link-icoon kunt u zien hoeveel huizen dat jaar geluidsoverlast van Schiphol hadden.

Luchtkwaliteit

Vliegtuigen stoten stoffen uit, zoals stikstof en (ultra) fijnstof. Die stoffen zijn slecht voor de gezondheid. Met de GCN-toolexterne-link-icoon van het RIVM kunt u zien hoeveel verschillende bronnen bijdragen aan luchtvervuiling. Zo krijgt u een duidelijk overzicht van de luchtkwaliteit in uw omgeving.

Actieplan

De gemeente Haarlemmermeer wil strengere regels voor ultrafijnstof, maar die bestaan wereldwijd nog niet. Schiphol werkt sinds 2019 aan het verminderen van ultrafijnstof en heeft daarvoor een actieplanexterne-link-icoon opgesteld. Vanaf 2021 rijden er op Schiphol 258 elektrische bussen en zijn bijna alle openbaar vervoer bussen elektrisch. Er rijden 573 elektrische taxi’s van en naar Schiphol en de luchthaven moedigt het gebruik van openbaar vervoer aan.

Maatregelen

De gemeente neemt maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo zijn er elektrische shuttlebussenexterne-link-icoon voor hotels in de omgeving van Schiphol. En vanaf 1 januari 2026 komt er een zero-emissiezone op Schiphol. Sinds maart 2023 doet de gemeente mee aan het Schone Lucht Akkoordexterne-link-icoon

De gemeente zet zich in om de metro van Amsterdam naar Schiphol en Hoofddorp te verlengen. Dat helpt het openbaar vervoer en daardoor de luchtkwaliteit te verbeteren. Daardoor komt er ruimte om korte afstandsvluchten te vervangen door internationaal treinverkeer.

PFAS

PFAS is een groep van chemische stoffen die schadelijk kan zijn voor het milieu en de gezondheid. Deze stoffen zitten ook in de grond op en rondom  Schiphol, maar ook op locaties zoals het Amsterdamse Bos. Wilt u meer informatie over PFAS op Schiphol? Bezoek dan de website van Schiphol: PFAS op Schipholexterne-link-icoon.

Heeft u vragen of zorgen over PFAS? Neem dan contact op met: