Zero-emissiezone Schiphol

Vanaf 1 januari 2026 zijn er uitstootvrije zones op Schiphol. Dat zijn zero-emissiezones. Daar mogen dan alleen nog bedrijfsauto’s op elektriciteit of waterstof komen. Vanaf 2025 krijgen zo’n 30 tot 40 andere gemeenten ook een uitstootvrije zone. Dat is 1 jaar eerder dan Schiphol.

Mag uw zakelijke voertuig de zero-emissiezone in?

Check met uw kentekenexterne-link-icoon of uw zakelijke voertuig de uitstootvrije zones nog in mag. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over de regels en regelingen per type voertuig.

Klaar voor zero-emissiezones? Bereid u voor

Hoe bereidt u zich voor op de invoering van de zero-emissiezones? Check Doe het zeroexterne-link-icoon en Op weg naar ZESexterne-link-icoon voor tips en informatie.

Uitstootvrije zone Schiphol Centrum

In Haarlemmermeer komt vanaf 2026 een zero-emissiezone op Schiphol Centrum. Dat betekent dat alleen zakelijke voertuigen die geen schadelijke gassen uitstoten Schiphol Centrum in mogen. De bestelauto's en vrachtwagens rijden dan op elektriciteit of waterstof.  Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer willen hiermee de hoeveelheid schadelijke stoffen die in de lucht komen verminderen. Ook moet zo de luchtkwaliteit verbeteren. Lees meer over de zones op Schiphol Centrumexterne-link-icoon.

Uitstootvrije zones in meer gemeenten

Vanaf 1 januari 2025 krijgen zo'n 30 tot 40 gemeenten in Nederland een uitstootvrije zone. Dit heet ook wel zero-emissiezone (ZE-zone). Gemeenten doen dit om het klimaat in de stad te verbeteren en beter leefbaar te maken.

Dat staat in de Green Deal Zero Emission Stadslogistiekexterne-link-icoon. Deze uitstootvrije zones dragen ook bij aan het nationale Klimaatakkoordexterne-link-icoon. De Nederlandse overheid wil in 2030 49% minder CO2 uitstoten vergeleken met  1990. In 2050 moet dat 95% minder zijn. Dit is nodig om de temperatuur op aarde niet verder te laten stijgen dan 1,5 graad.

Om dit doel te halen heeft de overheid samen met bedrijven en organisaties maatregelen afgesproken. Zoals de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek. Daarin staat dat in bepaalde gebieden de meest vervuilende zakelijke bestel- en vrachtauto's niet meer mogen komen.

Zero-emissiezone en milieuzone

Een zero-emissiezone verschilt van een milieuzone. Lees meer over de verschillen en overeenkomsten van zero-emissiezone en milieuzoneexterne-link-icoon.