Geslachtsverandering aanvragen

Wilt u het geslacht dat in uw geboorteakte staat veranderen? En bent u in Haarlemmermeer geboren? Dan kunt u een aanvraag doen om uw geslacht aan te passen in uw geboorteakte. U kunt hierbij ook uw voornaam veranderen. Bel voor een afspraak.

Hoe werkt het?

  1. Maak een afspraak via 0900 1852 voor het veranderen van uw geslacht op uw geboorteakte. 
  2. U gaat naar de afspraak. Aan de balie vult u formulieren in om uw geslacht en eventueel ook uw voornaam op uw geboorteakte aan te passen. Ook laat u uw paspoort of identiteitskaart en een verklaring van een deskundige zien.
  3. Als uw aanvraag volledig is, past de gemeente uw geslacht en voornaam op uw geboorteakte aan. Dit duurt ongeveer 1 maand. U krijgt een bevestiging als uw gegevens zijn aangepast.
  4. Daarna worden uw geslacht en voornaam aangepast in de Basisregistratie Personen (BRP). Vanaf dan kunt u een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. Uw oude paspoort, identiteitskaart en rijbewijs zijn niet meer geldig. Heeft u een rijbewijs? Dan moet u dus ook een nieuw rijbewijs aanvragen. 
  5. Overheidsinstanties ontvangen de aanpassing van de geboorteakte automatisch. Aan andere instanties moet u zelf doorgeven dat uw geslacht en eventueel uw voornaam zijn veranderd.

Welke voorwaarden zijn er?

Om uw geslacht op uw geboorteakte te laten veranderen moet u aan deze voorwaarden voldoen:

  • U bent in Haarlemmermeer geboren. 
  • U bent 16 jaar of ouder.
  • U heeft een verklaring van een deskundige dat u uw geslacht wilt veranderen. De verklaring mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

Bent u geboren in een andere gemeente in Nederland? Dan vraagt u de verandering bij die gemeente aan.

Waar kan ik een verklaring aanvragen?

Kan ik mijn voornaam veranderen?

Tijdens de aanvraag kunt u aangeven welk voornaam of voornamen u wilt hebben na uw geslachtsverandering. Deze namen komen op uw geboorteakte te staan.

Welk geslacht kan ik kiezen?

U kiest het geslacht man of vrouw. Het is niet mogelijk om te kiezen voor genderneutraal.

Wat neem ik mee naar de afspraak?

U neemt mee naar de afspraak:

  • Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • Een verklaring van een deskundige (niet ouder dan 6 maanden) en de rekening van deze verklaring.

Wat kost het?

De verandering van uw geslacht op uw geboorteakte is gratis. Er zijn wel kosten voor het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs en eventueel een nieuw rijbewijs. Voor een verklaring van een deskundige moet u betalen, maar u kunt een een vergoeding aanvragen. Dit doet u door de rekening in te leveren tijdens uw afspraak.