Gebruik openbare grond

Gaat u bouwen, verbouwen of renoveren? En moet u daarvoor bijvoorbeeld een container of hijskraan op de openbare weg plaatsen? Of viert u een feestje en plaatst u een springkussen op straat? Meld dit dan bij de gemeente. U gebruikt dan tijdelijk openbare grond om spullen neer te zetten.

Instructie tekst: Meld het gebruik van openbare grond tenminste 28 dagen van tevoren.

Wat zijn de voorwaarden?

Gehighlighte tekst: U wilt de grond niet langer dan 4 weken gebruiken: dan is een melding voldoende. Lees onderstaande voorwaarden.

Gehighlighte tekst: Heeft u de grond langer dan 4 weken nodig? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Doe dit minimaal 8 weken van tevoren bij het Omgevingsloketexterne-link-icoon. U kunt hier ook checken voor welke activiteiten u een omgevingsvergunning nodig heeft. Heeft u voor meerdere activiteiten een omgevingsvergunning nodig? Dan kunt u dit tegelijkertijd aanvragen.

Voorwaarden gebruik openbare grond minder dan 4 weken:

  • U meldt het gebruik van de grond minstens 28 dagen van tevoren.
  • U begint pas met de werkzaamheden als u bericht van de gemeente heeft gehad dat uw melding geaccepteerd is.
  • Het gebruik van openbare grond kan alleen als het plaatsen van de spullen op eigen terrein niet mogelijk is.
  • Het gebruik veroorzaakt geen schade aan de openbare ruimte. U mag  bijvoorbeeld geen container op de stoep zetten.
  • Door het gebruik van de grond ontstaat er geen gevaar of overlast voor omwonenden.
  • Het gebruik van de openbare grond zit het beheer en onderhoud van de buurt niet in de weg. Bomen moeten bijvoorbeeld nog gesnoeid kunnen worden, er moeten parkeerplaatsen kunnen worden aangelegd en lantaarnpalen moeten kunnen worden vervangen.
  • Staat een container op eigen terrein of op een parkeerplaats? En staat deze er niet langer dan 4 weken? Dan hoeft u dit niet te melden. Op de opslagcontainer moet wel de naam en het telefoonnummer van de eigenaar of gebruiker staan. In de opslagcontainer mag geen huishoudelijk afval. Ook mogen er geen gevaarlijke of licht-ontvlambare stoffen en kadavers in. U moet markeringen gebruiken op de container. Deze moeten voldoen aan de richtlijnen Markering onverlichte obstakelsexterne-link-icoon van het Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond- Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniekexterne-link-icoon (CROW).

Soms zijn er voor het opslaan van spullen op openbare grond ook tijdelijke verkeersmaatregelen nodig. Hiervoor moet u dan apart een melding doen.

Hoe meld ik mijn plannen bij de gemeente?

Dit doet u via het online meldingsformulierexterne-link-icoon. Een melding doen kost u niks.

Welke documenten heb ik nodig bij een melding?

Bij de melding moet u informatie over uw plannen aanleveren:

  • Een tekening van de locatie waar u de spullen wilt neerzetten (schaal 1:1000). 
  • Op de tekening staan in ieder geval wat de maten zijn van de spullen die u wilt plaatsen.
  • Als u een keet plaatst, vermeldt u daar ook de afmetingen van.

Waar kan ik terecht met vragen?

Bent u particulier?

Neem bij vragen contact op met Team Omgevingsvergunningen via 0900 1852 of info@haarlemmermeer.nl. Vermeld 'gebruik openbare grond' in de onderwerpregel van uw e-mail.

Gaat het om een vergunningsaanvraag namens een bedrijf? En wilt u de status van uw aanvraag weten? 

Neem dan contact op met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebiedexterne-link-icoon via 088 567 0200. Voor vragen over een melding kunt u bij de gemeente terecht.

Bent u van een bedrijf of een goed doel? En heeft u een plan (initiatief) dat niet past in de regels van het Omgevingsplan? 

Neem dan contact op met het Ondernemerspleinexterne-link-icoon via ondernemersplein@haarlemmermeer.nl of 0900 1852